Cossos flotants

Solicita visita en IMO COM VOLS DEMANAR CITA? PROGRAMA LA TEVA VISITA ET TRUQUEM NOSALTRES
La seva aparició sobtada és una possible senyal d’alarma de malalties de la retina
ilustración de cuerpos flotantes o miodesopsias

Què són els cossos flotants?

Els cossos flotants o mosques volants són unes petites taques que moltes persones veuen moure’s al seu camp visual, especialment quan miren un fons llis com, per exemple, una paret o el cel.

Es tracta de trossets diminuts d’una substància gelatinosa que es formen a l’humor vitri, el líquid transparent que omple l’interior de l’ull.

Encara que sembli que són davant de l’ull, en realitat suren a l’humor vitri i allò que percep la visió són les ombres que els cossos projecten a la retina. Generalment tenen poca importància i corresponen al procés d’envelliment.

A vegades, la gelatina vítria pot separar-se de la retina i provocar esquinçaments i fins i tot hemorràgies a l’ull. Això pot fer que apareguin més cossos flotants.

Si aquests esquinçaments no es tracten poden provocar un despreniment de retina, patologia que implica un tractament quirúrgic urgent.

"Els pròdroms de despreniment de retina són mosques volants de forma aguda i sobtada, llampecs o flaixos de forma contínua i, finalment, una gran ombra". – Dr. Mateo – IMO Barcelona

Per què passa?

Quan les persones arriben a certa edat madura, el material gelatinós de l’humor vitri pot començar a espessir-se o a encongir-se i forma aglutinacions dins de l’ull que fan que se separi de la retina.

Aquest despreniment vitri posterior és més comú entre les persones que:

  • Són miops
  • Han estat operades de cataractes
  • S’han sotmès a cirurgia amb làser a l’ull
  • Pateixen inflamacions a l’interior de l’ull

També poden aparèixer a causa de la diabetis i, en una proporció molt menor, poden estar associats a malalties oculars greus, com la uveïtis, l’hemorràgia vítria o el despreniment de retina.

Com es poden prevenir?

Els cossos flotants no es poden prevenir, però sí que es poden detectar precoçment possibles complicacions que s’hi relacionen. Es recomana consultar l’oftalmòleg si:

  • De sobte apareixen nous cossos flotants
  • De sobte el pacient veu centellejos de llum
  • Experimenta una pèrdua de visió lateral

Els cossos flotants apareixen en forma de petites taques que dificulten la visió. Poden tenir diferents formes: petits punts, cercles, línies, núvols o formes que recorden petits animals, per la qual cosa també es coneixen com a “mosques volants”.

La principal recomanació és aprendre a conviure-hi fent servir els procediments següents:

  • No “perseguir” les “taques” amb la mirada ni intentar enfocar-les
  • Evitar superfícies massa clares i, en canvi, mirar temporalment espais amb matisos i amb diversos tons de color

En casos excepcionals es pot recórrer a la vitrectomia, que consisteix a extreure l’humor vitri i substituir-lo per una solució salina.