Cataracta congènita

Solicita visita en IMO COM VOLS DEMANAR CITA? PROGRAMA LA TEVA VISITA ET TRUQUEM NOSALTRES
Causa prop del
24%
de les cegueres infantils
S’ha d’operar abans de les
12
setmanes de vida
Operable amb menys d’un
0,6
d'agudesa visual
catarata congenita

Què és la cataracta congènita?

Parlem de cataracta congènita quan un nen neix amb cataracta, és a dir, quan neix amb el cristal•lí opac i per tant no hi pot veure. La cataracta compromet la visió si és total o si és central però té la mida suficient per cobrir l’àrea pupil•lar (l’àrea central de l’ull a través de la qual entra la llum).

Poden ser unilaterals o bilaterals, poden ocórrer amb altres anomalies oculars (còrnia, retina...) i sovint són hereditàries. Hi ha també altres causes, com ara infeccions intrauterines, síndromes cromosòmiques o malalties metabòliques i renals. L’oftalmòleg i el pediatre hauran de descartar aquestes possibilitats.

Per què passa?

Amb el pas dels anys, el nostre cristal•lí esdevé més opac. L’envelliment és la principal causa de cataracta. Tanmateix, hi ha altres factors aliens a l’edat que poden produir-ne: condicionants genètics, traumatismes, malalties oculars o de l’organisme (com la diabetis) o el consum de certs fàrmacs. En alguns casos, la cataracta és congènita, és a dir, és present des del naixement.

Com es pot prevenir?

Les cataractes hereditàries o les que sorgeixen a causa d’altres patologies oculars associades no es poden prevenir. Cal tenir en compte que les revisions oftalmològiques tenen una gran importància, perquè a les primeres setmanes de vida el nen desenvolupa la seva capacitat visual correctament. És clau poder detectar-la aplicant un tractament correctiu a temps.

En alguns casos és el pediatre o són els pares mateixos els qui detecten una taca blanquinosa a l’àrea pupil•lar. En altres ocasions, la baixa visió de l’ull comportarà estrabisme (desviació ocular) o nistagme (moviment o tremolor de l’ull). Si es dóna qualsevol d’aquests símptomes cal portar el nen a un oftalmòleg.

Les primeres setmanes de vida son molt importants per a l’estimulació visual i perquè no es desencadenin els mecanismes cerebrals de l’ ull gandul. Necessitem rebre estímuls visuals en néixer per iniciar el desenvolupament visual de manera correcta. Per tant, la velocitat en el tractament és un factor molt important.