L’ús de cèl•lules mare en retines danyades, a debat a l’IMO amb 350 oftalmòlegs

L’ús de cèl•lules mare per al tractament de malalties com la DMAE o la retinopatia diabètica ha estat un dels avenços que més interès ha despertat entre els 350 especialistes reunits a Barcelona
“Imatges del congrés, entrevista al Dr. Corcóstegui i valoració dels ponents”

Cèl•lules mare embrionàries o pluripotencials per reemplaçar cèl•lules danyades de la retina

L’estatunidenc Marco Zarbin ha explicat que estudis en fase I en humans sembla que ja demostren que l’ús de cèl•lules mare per reemplaçar cèl•lules danyades de la retina aconsegueix millorar l’agudesa visual dels pacients. Aquesta teràpia s’aplica en pacients que perden cèl•lules fotoreceptores i/o de l’epiteli pigmentari, un tipus de cèl•lules que no es regeneren i que són fonamentals per a la visió.

El que s’està aconseguint amb les noves teràpies és reemplaçar-les per cèl•lules mare embrionàries o pluripotencials extretes de la pell o d’altres parts de l’ull que, un cop alterades, són capaces de desenvolupar la mateixa funció que les cèl•lules retinals danyades. En aquests moments, aquest tractament s’està aplicant en fase de proves i amb resultats molt bons a pacients amb distròfies retinals retinosi pigmentària i DMAE.

 

Nova diana per als tractaments de la DMAE, amb resultats més efectius

Dres. Chang, Corcóstegui i Navarro

Precisament, un altre dels avenços presentats en el congrés ha estat l’aplicació, també en estudi en fase 1, de nous tractaments per a la DMAE, per mitjà de la injecció de molècules amb un mecanisme d’actuació diferent del de teràpies anteriors que podrien substituir o complementar. Segons els especialistes reunits a Barcelona, el tractament suposa un important canvi de diana, ja que aquestes noves molècules actuen en les cèl•lules implicades en la DMAE en les quals no s’actuava fins ara, “cosa que està oferint resultats més efectius”.

Tècniques de cirurgia robòtica: “Deu vegades menys tremolor”

Pel que fa a la cirurgia robòtica, l’holandès Marco Mura ha explicat que els nous robots que assisteixen els cirurgians en el camp de l’oftalmologia aconsegueixen un nivell de tremolor 10 vegades menor que el de la mà humana perquè es passa de les 100 micres a què pot arribar la tremolor manual d’un cirurgià a les 10 micres de la màquina. Aquests robots ja s’estan fent servir per canul•lar venes i poder introduir-hi substàncies o fiadors (petits catèters) per obrir trombes. Aquestes màquines actuen de manera semblant a un simulador de vol, ja que el robot reprodueix amb una gran precisió, a l’interior de l’ull, els moviments que el cirurgià fa des de l’exterior.

Injeccions intraoculars, un altre dels temes estrella del congrés

L’aplicació d´ injeccions intraoculars que alliberen fàrmacs a l’ull durant setmanes o fins mesos ha estat un altre dels temes estrella del congrés. Segons els especialistes, prop del 60% de pacients tractats amb aquestes teràpies recupera la visió, en contrast amb el 20% que ho feia amb altres tècniques. A més, el tractament evita els riscos associats a la cirurgia, que s’han reduït gairebé a la meitat els darrers anys.

La microplasmina, una substància prometedora

Audiovisuals a l’àrea quirúrgica

Els oftalmòlegs han debatut una nova substància, la microplasmina, que, injectada a l’interior de l’ull, és capaç de separar el vitri de la retina, cosa que es pot aplicar de manera preventiva si hi ha amenaça de forat macular o per resoldre adherències anòmales, problemes retinals greus que fins ara requerien cirurgia. “Amb aquesta nova substància, pendent de comercialització a Europa, és probable que puguem evitar també un gran nombre d’intervencions”, segons el Dr. Borja Corcóstegui, especialista en retina i director del congrés.

Cirurgies de retina en directe des de les sales d’operacions de l’IMO

Equips de retransmissió a les sales d’operacions

La sessió de cirurgia en directe va permetre als assistents seguir de manera gairebé simultània 9 intervencions dutes a terme des de 4 sales d’operacions de l’IMO. Segons el Dr. Corcóstegui, “A les cirurgies hem abordat casos complexos de despreniment de retina, de pacients amb alta miopia i amb afectació macular o de retinopatia diabètica proliferant, en les quals hem fet servir les tècniques més evolucionades que hi ha actualment i que s’apliquen de manera pionera a molt pocs centres del món”

Més informació

Pàgina del congrés "Trends in Surgical & Medical Retina II Meeting" i programa complet.

Potser t'interessa