Lideratge de les novetats en glaucoma

Nuevas tecnologías diagnósticas, estrategias farmacológicas, láseres y técnicas mínimamente invasivas, pilares del Trends in Glaucoma, que confía en repetir el éxito de la primera edición

Noves tecnologies diagnòstiques, estratègies farmacològiques, làsers i tècniques mínimament invasives, pilars del Trends in Glaucoma, que confia a repetir l’èxit de la primera edició

L’IMO acollirà els dies 18 i 19 de novembre el segon Trends in Glaucoma, una trobada internacional promoguda per la Fundació IMO en què es presentaran i es debatran els últims avenços d’aquesta subespecialitat, que està en constant evolució. Tal com destaquen les organitzadores de la jornada, les doctores Elena Arrondo, Sílvia Freixes i Laia Pascual, “l’actualització en glaucoma és clau per tractar millor els nostres pacients. Estem davant d'una patologia que no té cura, però cada vegada tenim més opcions de tractament que permeten realitzar un abordatge individualitzat i més efectiu”. El primer pas consisteix a fer-ne una detecció precoç. La contribució de les noves tecnologies diagnòstiques per atallar la malaltia en estadis cada vegada més incipients és determinant. La reunió d'experts s’obrirà amb aquestes qüestions i, posteriorment, oferirà “una visió global i, alhora, molt específica de l'ampli ventall de possibilitats terapèutiques que s'estan desenvolupant, tant pel que fa a fàrmacs i a làsers com a cirurgia”, explica la Dra. Pascual.

Més alternatives, més personalització

D’una banda, en la sessió de tractament farmacològic actual del glaucoma, l'interès se centrarà en els dispositius d'alliberament sostingut per superar els problemes derivats de l'ús diari de col·liris i, també, en les estratègies de neuroprotecció, un camp en desenvolupament i amb un gran recorregut que obre interessants perspectives. D'altra banda, en el graó terapèutic corresponent al tractament amb làser, s'anirà més enllà del tradicional làser d’argó i es realitzarà una comparativa exhaustiva entre els models d'última generació: SLT, PLT i MLT. Els progressos són molt significatius sobretot en l’àmbit quirúrgic ja que, com apunta la Dra. Arrondo, “recentment hi ha hagut una explosió de nous implants”. És per això que es farà una especial atenció als múltiples dispositius introduïts al mercat (sense butllofa de filtració i amb butllofa de filtració) per a la cirurgia mínimament invasiva MIGS i MIGS PLUS i s'analitzaran detalladament les indicacions i els resultats a llarg termini de l'implant ExPRESS.

El que no surt als llibres

En la segona jornada del Trends in Glaucoma, a més, s’oferirà una sessió íntegra sobre el maneig quirúrgic de casos complexos amb particularitats molt específiques que el cirurgià ha de fer front. En opinió de la Dra. Freixes, una de les claus de la jornada és que permetrà “compartir el bagatge personal i els trucs propis dels diferents ponents”. S’ha de tenir en compte que “la teoria que tots coneixem no sempre és el mateix portada a la pràctica en una disciplina com el glaucoma i, per tant, podem enriquir-nos molt del feedback dels nostres col·legues”, afegeix la Dra. Pascual. D’aquí ve el valor afegit que, segons les organitzadores, aportarà el fet de comptar amb l’assistència d’un professorat format per una trentena d’experts, inclosos prestigiosos glaucomatòlegs nacionals i especialistes internacionals d’importància com el Dr. Ike Ahmed. L’oftalmòleg canadenc, reconegut per la seva dilatada experiència en l’abordatge quirúrgic de la patologia i per l’ús pioner de les innovadores tècniques que es mostraran a la trobada, impartirà la conferència magistral Current trends in glaucoma surgery.

L’elevat nivell científic de les trobades professionals celebrades a l’IMO tornarà a manifestar-se al II Trends in Glaucoma, que se celebrarà el novembre.

 

El programa de la reunió, amb una sessió final de pros i contres, inclourà ponències breus i dinàmiques, panells de discussió i presentació de casos clínics. Com afirmen les doctores del Departament de Glaucoma de l’IMO, “tot això s’enfocarà des d’una perspectiva aplicada i de gran utilitat en el nostre dia a dia; un aspecte que l’audiència va destacar en positiu durant la primera edició i que hem volgut reforçar de cara a aquesta segona cita, en la qual esperem superar una altra vegada els 250 assistents”.