L’encreuament corneal impedeix que el queratocon avanci en un 95% dels casos

El queratocon és una patologia que afecta la còrnia i de la qual cada cop se’n diagnostiquen més casos gràcies a les noves tècniques d’exploració. Alguns dels pacients es diagnostiquen casualment als estudis previs a la cirurgia de miopia o astigmatisme

Al Congrés de Contactologia el Dr. Gris va recordar que el queratocon és una patologia que fa que la còrnia adquireixi forma de con en lloc de l’arrodonida, cosa que provoca astigmatisme irregular i que sovint no es pot corregir amb ulleres ni amb lents de contacte. Segons l’especialista de l’IMO, “és una malaltia bastant freqüent i de la qual cada cop se’n diagnostiquen més casos gràcies a les tècniques d’exploració, que cada cop són més sensibles”. Alguns dels pacients es diagnostiquen casualment en els estudis previs a la cirurgia de miopia o astigmatisme, tal com va precisar el Dr. Gris. A vegades, el queratocon es queda a la fase inicial i no arriba a formar-se, mentre que casos més severs poden acabar en trasplantament de còrnia.

El queratocon avançat sol afectar principalment els pacients més joves, entre els quals és la principal causa de trasplantament de còrnia. Això s’explica perquè a partir dels 40 anys la malaltia no sol progressar, perquè amb l’edat la còrnia es torna rígida de manera natural. Segons el Dr. José Luis Güell, “tot i que en els casos greus la queratoplàstia (trasplantament), especialment la queratoplàstia lamel•lar anterior profunda, en la qual es trasplanta només la capa de la còrnia afectada per la malaltia, té un pronòstic excel•lent, l’objectiu és evitar-la amb tècniques que poden millorar la qualitat de visió del pacient a més d’evitar o retardar el trasplantament”. El tractament indicat en un queratocon diagnosticat en fases inicials és l'encreuament corneal, que dóna molt bons resultats.

El seguiment de tres anys de 50 pacients d’entre 13 i 30 anys tractats de queratocon fet a l’IMO amb la tècnica de l’encreuament ha demostrat l’eficàcia d’aquest tractament per frenar la progressió del queratocon. A diferència d’altres tractaments que no frenen la malaltia, l’encreuament impedeix que avanci en un 95% dels casos i millora la regularitat de la còrnia, i per tant de la visió, en un 75% dels pacients. Es tracta d’una tècnica que aconsegueix augmentar la rigidesa de la còrnia, que en el queratocon està debilitada, amb l’administració d’unes gotes de vitamina B2 (riboflavina) a la superfície de la còrnia fins aconseguir que penetri adequadament a l’interior. Posteriorment, la còrnia s’exposa a una llum ultraviolada de baixa potència que provoca una reacció química que fa augmentar el gruix de les fibres de col•lagen i els enllaços entre elles, de manera que s’obté més rigidesa corneal. Durant el congrés, el Dr. Daniel Elies va destacar el paper dels òptics en la detecció del queratocon en fases inicials i els va recomanar que “si hi ha qualsevol astigmatisme estrany o oblic o que augmenti en majors de 18 anys, derivin el pacient a l’oftalmòleg perquè li faci una topografia”.

D’altra banda, l’especialista de l’IMO es va referir als anells intracorneals, una alternativa de tractament per a estats més avançats de la malaltia. La tècnica està indicada per a pacients sans d’entre 15 i 40 anys i per a pacients amb síndrome de Down i persones amb al•lèrgies atòpiques que es freguen els ulls habitualment, cosa que els especialistes desaconsellen totalment. Els anells modelen la còrnia i no provoquen rebuig i són de fàcil adaptació per al pacient (només molesten les primeres 24 o 48 hores). Aquesta tècnica també es fa servir per ajudar els contactòlegs a adaptar una lentilla en una còrnia irregular abans d’un trasplantament.

El Dr. Elies va destacar que l’IMO és un dels centres amb més experiència en la implantació d’aquests anells, un procediment que s’ha beneficiat, aquests dos darrers anys, de la introducció del làser de femtosegon en la cirurgia oftalmològica. Els doctors Daniel Elíes, Óscar Gris i José Luis Güell, especialistes en còrnia de l’IMO, van exposar les diferents amenaces per a la regió anterior de l’ull al Congrés de Contactologia. Els dos problemes que van acaparar més atenció van ser el queratocon i la presbícia (vista cansada). A més d’altres patologies que afecten la còrnia com ara l´ ull sec, la blefaritis, la conjuntivitis, la pingüècula i el pterigi (creixement anormal de la conjuntiva damunt la còrnia) o la insuficiència límbica (mort cel•lular de l’epiteli corneal).