L’augment d’oxigen després de la vitrectomia causa glaucoma

El 10% dels pacients que se sotmeten a una vitrectomia desenvolupen glaucoma

Stanley Chang y Borja Corcóstegui
El mecanisme responsable d’aquest procés és l’augment d’oxigen que té lloc a l’ull després de la intervenció, ha explicat Stanley Chang, un dels experts mundials en retina.

Un dels problemes que es deriven de la vitrectomia és l’aparició de glaucoma d’angle obert, que pot afectar fins a un 10% d’aquests pacients, però no ho fa de manera immediata després de la intervenció sinó que triga una mitjana de cinc anys a aparèixer, segons s’ha posat de manifest durant la Jornada sobre Novetats Mèdiques i Quirúrgiques en Retina que ha organitzat l’Institut de Microcirurgia Ocular a Barcelona.

Durant la seva participació en aquesta reunió científica, un dels principals experts mundials en el tema, Stanley Chang, director del Departament d’Oftalmologia de la Universitat de Colúmbia, a Nova York, ha explicat a Diario Médico que, segons els resultats del seu equip de treball, el mecanisme que desencadena l’aparició de glaucoma després de la vitrectomia és l’increment del nivell d’oxigen a l’ull que té lloc després de la intervenció.

Tot i que aquesta oxigenació sol ocórrer poc després de la cirurgia, els efectes patològics poden trigar una mitjana de cinc anys a aparèixer, cosa que posa en relleu la importància del seguiment a llarg termini d’aquests malalts, ha explicat Chang.

Malgrat que hi ha un fàrmac que és capaç de regular el nivell d’oxigen de l’ull, no seria aconsellable administrar-lo a tots els pacients després d’aquesta cirurgia.

Descarrega’t l’article sencer en aquest enllaç