Karla Rugel

Solicita visita en IMO COM VOLS DEMANAR CITA? PROGRAMA LA TEVA VISITA ET TRUQUEM NOSALTRES
La cirurgia reconstructiva pot ser el primer pas per tornar a veure-hi i suposa un canvi espectacular tant estètic com funcional per a moltes persones. És el cas de la Karla, que després de diverses operacions coordinades entre diferents especialistes de l’IMO va recuperar la visió perduda arran d’una agressió.
Karla Rugel


La Karla Rugel, una adolescent que va perdre la visió de tots dos ulls arran d’una agressió amb àcid, que va patir el 2003 a Martos (Jaén), va aconseguir recuperar la visió de l’ull esquerre, després de diverses operacions dutes a terme entre desembre del 2008 i setembre del 2009 a l'IMO. Segons explica, "el que més em va impressionar va ser veure com havien canviat els meus amics i el meu germà. També em va sorprendre adonar-me que, en tornar a percebre els colors sis anys després, havia oblidat, per exemple, el fúcsia o el beix”.

Per aconseguir aquest resultat, la jove va haver de passar per un procés complex. Dues de les cirurgies a les quals es va sotmetre van ser fetes pel Dr. Ramón Medel, coordinador del Departament d'Oculoplàstica de l'IMO. Aquestes intervencions van aconseguir separar-li les parpelles -que havien quedat enganxades a l’ull des de l’agressió- a través d'una reconstrucció de fons de sac, i reestablir, amb triquiasi, la posició normal de les pestanyes -amb trajectòria invertida, de manera que fregaven amb la còrnia- i de les parpelles, que feien la rotació cap endins (entropi).

Les reconstruccions oculars després d’accidents o d’agressions són de les cirurgies més complicades en oftalmologia i solen comportar “un abans i un després” espectacular per als pacients, tant des del punt de vista plàstic com des del funcional i visual. El cas de la Karla Rugel va despertar un gran interès mediàtic pel rerefons humà que tenia, però és tan sols un dels nombrosos casos que es tracten a l’IMO.

A l'experiència dels seus cirurgians oculoplàstics, cal sumar-hi el treball coordinat amb altres subespecialistes de l'Institut per assolir una recuperació visual completa. El Dr. Óscar Gris, oftalmòleg del Departament de Còrnia, Cataracta i Cirurgia Refractiva, va ser l'encarregat de fer un trasplantament corneal a la Karla perquè pogués recuperar visió. Posteriorment, la pacient també va acudir al Departament de Glaucoma i es va posar en mans de la Dra. Elena Arrondo, qui li va implantar una vàlvula de drenatge per al control de la pressió intraocular, mentre que actualment segueix visitant-se amb els diversos especialistes de l'IMO per fer seguiment del cas i valorar-ne l'evolució.