Injeccions intravítries

Solicita visita en IMO COM VOLS DEMANAR CITA? PROGRAMA LA TEVA VISITA ET TRUQUEM NOSALTRES
En més del
50%
dels casos millora de la visió
Participació en
8
assajos clínics per millorar tractaments
Menys de l'1 per
1.000
en risc d'infecció
Injeccions intravítries

Què són les injeccions intravítries?

Aquest procediment de teràpia intraocular consisteix a administrar fàrmacs dins de l'ull, que s'alliberen en la cavitat vítria. D'aquesta manera, la medicació actua localment sobre la retina i, en concret, la màcula (zona central responsable de la visió de detall).

Els fàrmacs utilitzats, generalment, poden ser:

  • Antiangiogènics: eviten la proliferació de vasos sanguinis anòmals
  • Corticoides: redueixen la inflamació ocular

Injectar-los directament a l'interior del globus ocular permet aportar concentracions altes de medicació i evitar els efectes secundaris que podria tenir en alguns casos l’administració sistèmica.

"Les injeccions intravítries s'utilitzen per a multitud de patologies que afecten la retina i, en concret, la seva zona central: la màcula". Dra. Burés - IMO Barcelona

En quins casos es fan?

Les injeccions intravítries s'utilitzen per fer front a diferents patologies que afecten la retina:

  • DMAE (degeneració macular associada a l'edat): les injeccions han demostrat la seva eficàcia enfront de la forma humida de la malaltia i s'estan estudiant els beneficis de nous fàrmacs per a la forma seca, actualment sense tractament.
  • Edema macular diabètic: és la principal complicació i causa de pèrdua de visió en pacients amb retinopatia diabètica, la progressió s'ha vist que pot revertir tractant l'edema macular amb teràpia intraocular.
  • Altres malalties oculars com oclusions venoses de la retina, uveïtis, forat macular o complicacions derivades de l'alta miopia.

Per a moltes d'aquestes patologies, les injeccions intravítries han millorat el resultat visual dels pacients respecte a tractaments anteriors i, sovint, ofereixen una alternativa que permet evitar la cirurgia.

Exàmens previs

És important dur a terme una exploració completa del fons d'ull, que en la majoria de casos inclou una tomografia de coherència òptica (OCT). També es poden requerir altres proves diagnòstiques complementàries com ara l'angiografia fluoresceínica.

Abans de la injecció intravítria

Abans de fer la injecció, es desinfecten les parpelles i l'ull del pacient, a qui també s’aplica anestèsia tòpica (gotes) perquè no senti cap molèstia durant el procediment.

Durant la injecció

Les injeccions intravítries es duen a terme a quiròfan o, en la majoria de casos a l’IMO, a consulta, sempre amb unes condicions adequades d'asèpsia. El procediment, que es fa amb una agulla molt fina, és indolor per al pacient, ràpid (al voltant de 5 minuts) i senzill. No obstant això, atesa la delicadesa de les estructures oculars que es tracten, és important que el faci un oftalmòleg especialista per garantir els millors resultats i evitar complicacions.

Després de la injecció

El postractament no és dolorós per al pacient ni requereix cap cura especial, llevat de posar-se col·liri antibiòtic durant uns quants dies.

El nombre d'injeccions que s'han d'aplicar i la freqüència de repetició (que normalment es va espaiant a mesura que avança la teràpia) dependran de les pautes indicades per l'especialista, segons cada cas.

Riscos

Si la preparació a la consulta / quiròfan és adequada i se segueix un bon tractament profilàctic ("preventiu"), el risc d'infecció és mínim. Per això, tot i que suposa la principal complicació de les injeccions intravítries, només es dona en menys d'1 de cada 1.000 casos.