Indentació macular

Solicita visita en IMO COM VOLS DEMANAR CITA? PROGRAMA LA TEVA VISITA ET TRUQUEM NOSALTRES
Tècnica reintroduïda a Espanya per l’IMO fa
14
anys
Indicada per al
50 %
dels alts miops que pateixen estafiloma
La cirurgia dura al voltant de
90
minuts i es combina amb vitrectomia
Indentació macular

Què és la indentació macular?

La indentació macular és una tècnica quirúrgica que té per objectiu tractar casos molt específics de despreniment de retina, en concret, els que sorgeixen a causa d'un forat macular en pacients amb alta miopia. Aquestes complicacions es deuen a un tipus de deformació de la zona posterior del globus ocular que pateixen aproximadament el 50 % dels alts miops. Aquesta lesió, anomenada estafiloma, es deu al creixement anormal de l'ull miop i provoca una tracció sobre la retina, que pot afectar-ne la zona central (màcula) i comportar greus conseqüències per a la visió.

En quins casos es fa?

Aquesta tècnica està indicada per a pacients amb despreniment de retina provocat per un forat macular a causa de l'alta miopia.

Exàmens previs

Abans de la intervenció, és necessària una exploració oftalmològica completa per part del retinòleg, que examina especialment el fons de l'ull. Així mateix, es realitza una tomografia de coherència òptica (OCT), un escàner de les capes de la retina que permet valorar l'abast dels danys en la màcula.

Durant la intervenció

Aquest procediment quirúrgic, que va ser reintroduït de forma pionera a Espanya per l'IMO fa més d'una dècada, consisteix a col·locar un implant (“indentador”) de silicona o de polimetilmetacrilat sobre la part posterior del globus ocular, on es produeix l’estafiloma. La principal funció d'aquesta peça és exercir pressió sobre la zona on es troba la deformació per ajudar a adherirla retina despresa.

A més, es realitza una vitrectomia, tècnica que consisteix a extreure el gel vitri. Durant aquesta part de la intervenció, el cirurgià injecta gas o oli de silicona a la cavitat ocular, amb l'objectiu de fixar de nou la retina.

Ambdues tècniques es duen a terme amb anestèsia local i tenen una durada d'entre una i dues hores, segons el cas que presenta cada pacient.

Després de la intervenció

En finalitzar la cirurgia, es tapa l'ull operat. Després de 24 h, l’oftalmòleg realitza una visita postoperatòria i retira l'oclusió ocular.

Generalment, les persones intervingudes no experimenten dolor, però poden notar certes molèsties, com l'ull inflamat o vermell, durant les primeres 3 setmanes. Així mateix, el postoperatori varia en funció de la substància que el cirurgià utilitza per aplicar la retina:

  • Si s'ha introduït gas, el pacient ha de mantenir el cap de cap per avall (en decúbitpron) durant 5 dies. A més, durant els dies següents a l'operació, nota una bombolla de gas en la visió, que desapareix gradualment en 2 setmanes.
  • En els casos en els quals s'insereix oli de silicona, el pacient pot notar canvis en la visió i pot ser necessària una segona operació per extreure’l passats 2-8 mesos.

En tots dos casos, el pacient va recuperant visió progressivament i els resultats es consideren definitius un any després de la intervenció.

Riscos

Aquesta cirurgia no revesteix més riscos que els propis de qualsevol intervenció quirúrgica. Excepcionalment, alguns pacients poden experimentar sagnat o inflamacions postoperatòries.