Guillem

Demana visita. Digues-nos quin dia prefereixes per a la teva propera visita

La motivació d’en Guillem era jugar millor a futbol. La dels seus pares i la de l'equip d'optometristes i oftalmòlegs de l’IMO era que pogués recuperar el 100% de visió a l'ull gandul i tenir percepció en 3D. Gràcies a la seva implicació a fons en la teràpia visual, amb exercicis individualitzats a casa i en consulta, es van aconseguir tots els objectius.

Testimonio Guillem: Terapia Visual

Portar pegat tot el dia no era fàcil per a en Guillem, que, amb tot just 5 anys, tenia només un 30% de visió a l'ull dret, el seu "ull gandul" a causa d'una hipermetropia. Preocupats en notar que el nen no millorava amb aquest tractament i que li resultava molt molest, també en l'àmbit social, els seus pares van decidir buscar una alternativa i confiar en la teràpia visual. Consultant a Internet van trobar l’IMO, on, després d'analitzar el cas, els van indicar reduir l'oclusió a només 2 hores i combinar-la amb aquest procediment optomètric personalitzat.

Segons destaquen, a l'Institut van trobar tots els mitjans tecnològics al seu abast i un equip de professionals bolcats en el Guillem. "No podem estar més agraïts a Elena Núñez (optometrista responsable de la teràpia), a la Dra. Ana Wert (oftalmòloga que va portar el seguiment mèdic) i a tot el personal del centre, des de recepció fins a cafeteria", comenta el seu pare, Juan Antonio, que afegeix que "ens ho van posar molt fàcil".

Setmana rere setmana, aquests "com et trobes, Guillem?" o "va, que ja et queda menys!" els van animar a seguir endavant, ja que la teràpia visual és un procés progressiu que requereix molta dedicació, tant en consulta com diàriament a casa. Mitjançant diferents tipus d'exercicis, Elena Núñez explica que, amb en Guillem, van passar per tres fases per potenciar i automatitzar les habilitats visuals afectades per l’"ull gandul": "A la primera etapa, la monocular, ens vam centrar específicament en aquest ull per millorar-ne la capacitat de fixació, enfocament, moviment etc. A partir d'aquí, vam realitzar un entrenament binocular per evitar la competència entre els dos ulls i fer que tots dos s'exercitessin i, finalment, vam aconseguir que treballessin junts de manera binocular per assolir l’estereòpsia o visió en 3D."

Tot això va permetre a en Guillem obtenir una visió del 100% en tots dos ulls, fita que va aconseguir després de 8 mesos, molt abans del previst gràcies a la implicació dels seus pares i, sobretot, a la seva pròpia motivació. Però, com podem convèncer un nen que ha d'anar a la sessió de teràpia visual un cop a la setmana i fer cada dia exercicis oculars quan arriba de l'escola? Per a l’optometrista, el secret és que senti l'objectiu com a propi, de manera que el repte personal d’en Guillem va ser jugar millor a futbol. La manca de percepció tridimensional el limitava en els partits i aquest va ser l'estímul que el va empènyer a donar el màxim en la teràpia, alhora que es va convertir en el seu punt de connexió amb l'optometrista, també gran aficionada a aquest esport.

Esport i llibres

En Guillem (a la dreta de la imatge), juntament amb el seu germà. A més del fútbol, l'esquí és una altra de les grans aficions que té.

Amb constància i amb molta voluntat –hi havia dies que fins i tot feia més exercicis dels que li tocava– va arribar el dia en què en Guillem va entrar a la consulta de l’IMO fent salts d'alegria i cridant emocionat que ja jugava bé a futbol. Però no només això: a mesura que avançava el procés, també va anar adonant-se que altres aficions, com l'esquí, o moltes activitats quotidianes li resultaven més fàcils. Per exemple, va descobrir la seva passió per la lectura i va millorar en les tasques escolars. Com explica en Juan Antonio, que reconeix el mèrit del seu fill, "sempre ha estat un bon estudiant, tot i que necessitava realitzar un sobreesforç visual i dedicar-s’hi més que altres companys. Ara, el seu rendiment s'ha disparat i estem molt orgullosos d’ell".

Aquest és el fruit del compromís d’en Guillem i la seva família amb la teràpia visual, el resultat final de la qual ha quedat integrat i plasmat en el dia a dia del petit, que ara ja té 8 anys. "No podem estar més contents", conclou el seu pare, conscient que "quan els nens estan creixent és una edat d'or perquè puguin recuperar el màxim potencial de la seva visió".