Goniotomia

Solicita visita en IMO COM VOLS DEMANAR CITA? PROGRAMA LA TEVA VISITA ET TRUQUEM NOSALTRES
Cirurgia número
1
per a pacients pediàtrics amb glaucoma
Aproximadament
45
minuts de durada
Les nostres
2
claus: mínimament invasiva i menys temps quirúrgic

Què és la goniotomia?

Goniotomia cirurgia del glaucoma

És una cirurgia que es fa en pacients amb glaucoma congènit per reduir la pressió intraocular i intentar evitar el dany del nervi òptic. Amb aquesta finalitat, s'efectua una incisió directament sobre la zona de filtració de l'ull, la trabècula –que en aquests pacients no està ben desenvolupada–, i així es facilita la sortida de l'humor aquós.

En quins casos es fa?

La goniotomia és una intervenció indicada per a glaucomes congènits, el tractament dels quals sol ser quirúrgic. Per poder realitzar aquesta tècnica, cal que la còrnia de l'infant no estigui opaca.
El glaucoma congènit, en la majoria de casos, es manifesta en els primers mesos de vida o en la primera infància (abans dels 3 anys). Practicar la cirurgia de forma precoç permet evitar danys irreversibles en la visió causats per l'avenç de la patologia.

Exàmens previs

Fer una revisió oftalmològica completa és indispensable, tant per determinar el tipus de glaucoma i la fase en què està, com per detectar altres patologies oculars.

Les proves diagnòstiques principals que inclou aquesta revisió són: campimetria (estudi del camp visual), tonometria (valor de la pressió intraocular), gonisoscòpia (visualització directa de l'angle iridocorneal), paquimetria (mesurament del gruix de la còrnia) i exploració del nervi òptic (directa o bé amb les proves automatitzades OCT o HRT).

A més, el pacient ha d'acudir prèviament a consulta per mesurar-ne la pressió intraocular.

Abans de la intervenció

De forma prèvia a la cirurgia, s'ha de fer un tractament amb fàrmacs per disminuir la pressió intraocular del pacient.

Durant la intervenció

La incisió es fa de manera parcial, en uns 120 º de trabècula, i hi ha la possibilitat de repetir el procediment si no s'aconsegueix la pressió intraocular adequada. Aquesta intervenció es duu a terme a quiròfan, amb anestèsia local i sedació completa per evitar que el nen experimenti dolor.

Riscos

En alguns casos és necessari tornar a intervenir el pacient. Si cal, la goniotomia es pot practicar de nou per aconseguir un resultat adequat pel que fa al control de la hipertensió ocular.
D'altra banda, també és possible executar altres tècniques com ara la implantació de vàlvules de drenatge o la trabeculectomia per aconseguir rebaixar la pressió de l'ull.

El pacient a qui s'ha realitzat a una goniotomia pot presentar sagnat i inflamació després de les primeres setmanes de la cirurgia.