Glaucoma: mites i pseudoteràpies

Glaucoma: mites i pseudoteràpies
Solicita visita en IMO COM VOLS DEMANAR CITA? PROGRAMA LA TEVA VISITA ET TRUQUEM NOSALTRES

Mites i pseudoteràpies per al glaucoma

En el cas d’una malaltia crònica com el glaucoma, és freqüent que el pacient pregunti a l'oftalmòleg sobre altres teràpies per tractar la malaltia, ja sigui de manera substitutiva o complementària als tractaments mèdics convencionals.

Riscos de les pseudoteràpies 

Glaucoma y pseudoterapias

El risc principal de les teràpies alternatives és que moltes d'elles no han estat testades de manera apropiada

No obstant això, cal tenir en compte que no totes aquestes teràpies han seguit els passos o estudis necessaris per ser aprovades com a tractaments efectius per al glaucoma i la hipertensió ocular. En conseqüència, no es poden recomanar, no solament perquè no hagin completat aquests estudis, sinó perquè, com que no ho han fet, en moltes ocasions, desconeixem si el seu ús pot ser perjudicial per al pacient en l’àmbit ocular o sistèmic.

Així mateix, en aquests moments, no hi ha cap pràctica en la vida diària que pugui afectar directament la pressió intraocular, a excepció de l'ús de corticoides, els quals podrien donar lloc a hipertensió ocular, així com un tipus de glaucoma anomenat corticoinduït.

Pacient glaucoma

Pacient en la consulta de glaucoma

A continuació, algunes de les pseudoteràpies per les quals els pacients pregunten més sovinta la consulta de glaucoma.

Consum de marihuana i glaucoma

S'ha descrit que la marihuana és una substància que ha demostrat reduir la pressió intraocular. No obstant això, és important tenir en compte que aquesta disminució, immediatament després deconsumir-ne, té una durada fugaç.

Per això, no és un tractament eficaç ni recomanable per tractar el glaucoma ni la pressió ocular elevada.

D'altra banda, els estudis sobre l'efecte tòpic de la marihuana (directament aplicada a l'ull) tampoc no n’han demostrat l’eficàcia, ja que no s’aprecia cap efecte sobre la pressió intraocular.

L'acupuntura

L'acupuntura és una altra de les teràpies per les quals els pacients amb glaucoma o hipertensió ocular pregunten sovint.

Acupuntura y glaucoma

L'acupuntura no ha demostrat ser eficaç per a tractar el glaucoma

En aquests moments, l'acupuntura està desaconsellada per tractar aquestes patologies, ja que manquenestudis científics que n’avalin l’eficàcia.