Gairebé el 50% de les persones amb discapacitat intel•lectual que van participar a les revisions oculars gratuïtes necessiten correcció òptica

Un total de 262 de les 585 persones amb discapacitat intel•lectual revisades gratuïtament a la doble jornada “Vine i Veuràs” rebran ulleres graduades sense cost
Ven y Verás 2012 en IMO Barcelona

L’associació sense ànim de lucre, que pretén millorar la qualitat visual de persones amb discapacitat intel•lectual, lliurarà gratuïtament ulleres adaptades a 262 de les 585 persones que aquest cap de setmana han participat a la trobada “Vine i Veuràs”, una cita que anualment ofereix revisions gratuïtes a aquest col•lectiu, un 5% del qual manifesta problemes visuals severs, en contrast amb el 0,2% de la resta de població.

El resultat és pràcticament idèntic al de la trobada de l’any passat, quan també la meitat de les 600 revisions, que per primera vegada es van fer a l’IMO, van acabar amb prescripció d’ulleres. “Els resultats d’aquestes dues últimes edicions són els percentatges més elevats amb què ens hem trobat des que el 2003 vam començar a organitzar aquestes trobades anuals per diverses ciutats d’Espanya”, explica Ernesto Marco, portaveu d´ Abre sus ojos.

Entre les 262 persones que en un termini màxim de dos mesos rebran ulleres graduades sense cost n’hi ha algunes que requerien un augment de graduació i altres a les quals s’ha diagnosticat per primera vegada un problema refractiu o simplement presbícia (vista cansada), ja que mai abans no s’havien fet una revisió ocular. Per a Ernesto Marco, els factors que influeixen en aquest fet són múltiples: “són pacients difícils de diagnosticar perquè sovint no són capaços de manifestar les mancances i les necessitats que tenen; són complicats d’explorar en una consulta òptica o oftalmològica no especialitzada, perquè a la majoria els manquen tests adaptats a aquest col•lectiu o el temps o les habilitats per oferir el tracte especial que requereixen aquests pacients, i perquè, entre totes les necessitats de salud, a vegades greus, que solen acompanyar la discapacitat intel•lectual, la visual sol ser la que familiars o cuidadors vigilen menys”.

La doble jornada ha tingut la col•laboració del Col•legi Oficial d’Òptics Optometristes de Catalunya (COOOC), i de la Fundació IMO i de DINCAT (Discapacitat Intel·lectual Catalunya), que ha coordinat la participació de les 600 persones amb discapacitat, procedents de 50 escoles d’educació especial, habitatges tutelats, centres ocupacionals, fundacions i associacions de la província de Barcelona.

Revisions a Vine i Veuràs

A la inauguració de “Vine i Veuràs” divendres passat, va haver-hi el conseller de Benestar Social i Família de la Generalitat, Josep Lluís Cleries; Josep Fusté, responsable de Planificació de Serveis i Mapa Sanitari del Departament de Salut; Antonio García, president d’Abre sus Ojos; Rosa Cadenas, presidenta de Dincat; Alfons Bielsa, president del Col•legi Oficial d’Òptics Optometristes de Catalunya; el Dr. José García-Arumí, president de la Fundació IMO i el Dr. Borja Corcóstegui, director mèdic de l’IMO. A més, la trobada ha estat apadrinada per l’actor Antonio Valero, que dissabte va visitar l’IMO.

En total, a la cita hi han participat un centenar de voluntaris entre optometristes, oftalmòlegs, audiòlegs, terapeutes ocupacionals, psicòlegs, farmacèutics i altres professionals amb una gran experiència en el camp de la discapacitat i de l’optometria.

Pots veure més fotos de l’acte a la nostra pàgina de Facebook