Forat macular

Solicita visita en IMO COM VOLS DEMANAR CITA? PROGRAMA LA TEVA VISITA ET TRUQUEM NOSALTRES
Més de
25
anys d’introducció pionera de la cirurgia per tancar-lo
Millora de la visió en un
95%
dels pacients en els primers 6 mesos
A l'IMO,
5%
de risc de reobertura, quan la mitjana és del 15%
agujero macular

Què és?

El forat macular és la presència d'una obertura en la màcula, que és la zona central de la retina. 

Existeixen dos tipus principals de forat macular:

  • Forat macular idiopàtic: també anomenat senil per la seva relació amb l'edat del pacient, ja que pot aparèixer aproximadament a partir dels 57 anys.
  • Forat macular miòpic: ocorre en pacients amb alta miopia. Tendeix a aparèixer a una edat més primerenca i pot produir despreniment de retina.

Per què passa?

El forat macular es produeix a causa d'una tracció del vitri (substància gelatinosa que ocupa el 80% del contingut del globus ocular), el qual, en contreure's,  estira el centre de la retina cap a davant fins a produir un forat a la zona que correspon al centre de la visió.

Un cop desenvolupat un forat macular, la possibilitat que es tanqui espontàniament és molt petita.

Com es pot prevenir?

Els controls oftalmològics regulars permeten detectar lesions en la retina que, en cas contrari, podrien passar desapercebudes. Per aquest motiu, és important que la població de risc se sotmeti a revisions oftalmològiques completes com a mínim una vegada l'any.

Avui dia a l’IMO s’han superat les mil cinc-centes intervencions de forat macular amb un 93% d’èxit.

 Dr. García-Arumí

Els símptomes del forat macular són semblants als de la DMAE. El pacient pot notar:

  • Pèrdua de la visió central: el pacient nota una difuminació de la imatge només en el camp central de la visió
  • Deformació de les imatges: les línies es veuen torçades
  • Escotoma: falta de visió o ceguesa en el camp central de la visió

És possible que el pacient no s'adoni del forat macular en un ull tret que es tapi l'ull sa i noti que la visió de l‘ull afectat ha disminuït. Per aquest motiu, tapar-se primer un ull i després l'altre és una prova senzilla que pot ser eficaç per detectar el problema.

El tractament del forat macular és quirúrgic. La cirurgia consisteix a eliminar la capa més superficial de la retina (membrana limitant interna), que ha produït la tracció i el trencament en la màcula. Un cop s'ha extret la membrana, s'introdueix gas dins de la cavitat del globus ocular i es posiciona el pacient cap per avall perquè la bombolla de gas comprimeixi la màcula i el forat es tanqui.

Si la cirurgia es duu a terme en els primers estadis de la malaltia, acostuma a tenir molt bons resultats funcionals i la recuperació de la visió pot arribar a ser del 100% en alguns pacients. Per això és molt important fer un diagnòstic precoç de la malaltia i una cirurgia primerenca, per aconseguir recuperar l'agudesa visual.

Els forats maculars miòpics (en pacients amb alta miopia) acostumen a tenir pitjor pronòstic, però aquests pacients també poden recuperar notablement la visió. Aquest tipus de forats no es tanquen tan bé i poden produir despreniment de retina. El despreniment de retina per forat macular es pot tractar amb la tècnica d'indentació macular associada a la cirurgia de vitrectomia, que consisteix a col·locar una peça de silicona en la part lateral posterior del globus ocular perquè la retina despresa es torni a col·locar al seu lloc.

Dr. Mateo: “La indentació macular amb vitrectomia, com que redueix la mida del globus ocular, permet, a més del tancament, la reaplicació de la retina de manera més convenient”