
Què és la conjuntivitis?
La conjuntivitis és la inflamació de la conjuntiva, una membrana transparent que cobreix part del globus ocular i la porció interna de les parpelles.
La conjuntiva conté petits vasos sanguinis que es veuen com unes línies vermelles i primes damunt l’escleròtica (el blanc de l’ull) i que, quan s’inflamen, confereixen un aspecte rogenc a l’ull.
Les conjuntivitis solen tenir evolucions benignes que no afecten la visió, però que poden complicar-se si no es tracten adequadament.
Per què passa?
Hi ha tants tipus de conjuntivitis com factors que les causen:
- La conjuntivitis infecciosa representa, aproximadament, un terç de totes les conjuntivitis i pot ser deguda a bacteris o a virus
- La conjuntivitis al•lèrgica es produeix quan els ulls estan exposats a una substància a la qual la persona és al•lèrgica (l’al•lergogen) i que provoca una inflamació dels vasos sanguinis a la conjuntiva. Els factors més comuns són els àcars de la pols, el pol•len i altres substàncies dels arbres, les flors i les plantes, així com fongs i epitelis (descamació) d’animals. Altres causes poden ser el clima sec o l’ús de lents de contacte toves
- La conjuntivitis per causes irritatives es produeix per una inflamació del marge palpebral (blefaritis) causada habitualment per l’ús de cosmètics o pel contacte amb substàncies irritants presents a l’ambient (dissolvents, pintures, clor de les piscines, etc.)
Com es pot prevenir?
La millor mesura és evitar l’exposició a l’agent al•lergogen. Quan no és possible o no s’han pres les mesures oportunes i apareix algun dels símptomes descrits, és aconsellable consultar l’oftalmòleg. En el cas de la conjuntivitis infecciosa, a més, cal prendre unes quantes mesures per evitar contagis:
- No compartir res que hagi estat en contacte amb l’ull infectat (fundes de coixins, llençols, tovalloles, perfiladors d’ulls, etc.)
- Rentar-se les mans immediatament si s’ha estat en contacte amb algú amb conjuntivitis
- No portar a escola nens que tinguin la infecció
- Netejar les secrecions dels ulls dos cops al dia
- No fer servir lents de contacte ni maquillatge
Els símptomes més freqüents de la conjuntivitis són l’enrogiment, la picor, la sensació de cos estrany o de “sorreta”, la inflamació de les parpelles, el llagrimeig i les secrecions.
Els símptomes de complicació podrien ser dolor extern en obrir i tancar les parpelles, fotofòbia, inflamació significativa de les parpelles o sensació de cos estrany.
Les persones afectades de conjuntivitis bacteriana solen tenir una secreció groga o verdosa abundant i espessa i és habitual que es llevin amb les parpelles enganxades.
En la conjuntivitis al•lèrgica predomina la picor i també poden sumar-s’hi altres símptomes d’al•lèrgies nasals (esternuts, obstrucció i secreció aquosa), bronquials (asma) o de la pell (dermatitis)
El tractament de la conjuntivitis varia significativament en funció de la causa que la produeix:
- La conjuntivitis vírica, com en el cas d’un refredat, no té tractament específic, tot i que l’oftalmòleg pot recomanar un seguit de cures especials que poden ajudar a controlar-ne els símptomes i a prevenir complicacions
- La conjuntivitis bacteriana, en canvi, es tracta amb col·liris antibiòtics i sol remetre al cap d’una setmana aproximadament
- La conjuntivitis al·lèrgica sol respondre bé al tractament amb antihistamínics i fins i tot pot desaparèixer sola si eliminem l’al·lergogen que la causa. Els símptomes es poden alleujar amb compreses fredes i, en alguns casos, poden prescriure’s corticoides tòpics per reduir la inflamació
- La conjuntivitis irritativa es minimitza eliminant-ne la causa i administrant un tractament antiinflamatori fins que es recuperi la normalitat
Aplicació de col·liris antibiòtics