El Dr. Stanley Chang i el Dr. Corcóstegui van destacar a l’IMO la importància del seguiment a llarg termini dels pacients sotmesos a una vitrectomia

El 10% dels pacients que s’han sotmès a una vitrectomia desenvolupen glaucoma. La patologia apareix aproximadament cinc anys després de la intervenció

Segons el Dr. Borja Corcóstegui de l´ IMO i el Dr. Stanley Chang, del Columbia University Medical Center, aquests pacients responen pitjor als tractaments establerts per a aquestes patologies i per això cal centrar-se en la prevenció després de la cirurgia.

La vitrectomía és una cirurgia ocular que es fa servir per extreure el vitri (un gel que omple la cavitat ocular). Aquest procediment també es fa, encara que el vitri estigui en bones condicions, quan s’ha d’extreure per treballar directament damunt la retina. Hi ha diverses malalties oculars, principalment de retina, que requereixen una vitrectomia, com ara la retinopatia diabètica o el despreniment de retina, entre altres.

Un dels problemes que es deriven de la vitrectomia és l’aparició de glaucoma d’angle obert, que pot afectar el 10% dels pacients i que triga una mitjana de cinc anys a aparèixer, segons les conclusions a les quals es va arribar a la trobada Novedades Médicas y Quirúrgicas en Retina, que va tenir lloc a l’IMO.

Stanley Chang, un dels principals experts mundials en retina, va comentar que “segons els resultats del seu equip de treball, el mecanisme que desencadena l’aparició de glaucoma després de la vitrectomia és l’increment del nivell d’oxigen a l’ull que té lloc després de la intervenció“. Malgrat que hi ha un fàrmac capaç de regular el nivell d’oxigen a l’ull, no seria aconsellable administrar-lo a tots els pacients després d’aquesta cirurgia, ja que l’oxigen té funcions vitals per a l’ull i abaixar-ne massa el nivell pot ser perjudicial per a alguns pacients.

En aquest sentit, un dels temes que s’han abordat últimament és “la disponibilitat de nous fàrmacs que s’injecten directament a l’ull i que ofereixen cada vegada més bons resultats en el tractament de la degeneració macular, les obstruccions de vena central de la retina o la retinopatia diabètica” explica Borja Corcóstegui. Es tracta dels medicaments Lucentis, Avastin i Trap-Eye, que aconsegueixen augmentar l’índex de millora del 20 al 75 per cent.

L’IMO ha participat en els recents assajos clínics que s’han fet amb aquest últim fàrmac i que han conclòs que és eficaç per mantenir l’agudesa visual amb una menor quantitat d’injeccions intraoculars que els precedents i, a més, amb uns efectes que duren més.