El Dr. Rafael Navarro ingressa al prestigiós Club Jules Gonin

L’especialista en retina s’uneix als seus col•legues de l’IMO, el Dr. Borja Corcóstegui i el Dr. José García-Arumí, com a membre d’una de les societats més reconegudes en la subespecialitat

El Dr. Rafael Navarro, del Departament de Retina i Vitri de l’IMO, és membre del Club Jules Gonin des del passat mes de setembre, un cop recomanat pel Comitè Executiu i acceptat per l’Assemblea General de la societat a la XIXa trobada, que va tenir lloc a Zuric. D’aquesta manera, l’especialista en retina de l’Institut es converteix en el novè espanyol que forma part del selecte club, al qual també pertanyen els doctors Borja Corcóstegui (membre del Comitè Executiu) i José García-Arumí.

El Club Jules Gonin és una de les societats oftalmològiques més prestigioses en l’àmbit internacional. Amb seu a Suïssa, rep el nom de qui és considerat pare de la cirurgia moderna del despreniment de retina i, fidel al seu caràcter innovador, vol promoure l’intercanvi d’opinions i fomentar vincles entre els millors experts en patologies retinals, del vitri i de la coroide.

L’àrea d’especialització del Dr. Navarro aborda les malalties de la màcula, amb un especial interès en la degeneració macular associada a l’edat (DMAE), les distròfies retinals hereditàries i la retinopatia diabètica.

Per fer-ho, impulsa projectes d’investigació i publicacions especialitzades d’alt nivell i organitza congressos i col•loquis en els quals els més de 250 integrants, entre oftalmòlegs i científics, comparteixen els últims avenços. La reunió biennal del club, que enguany ha tingut lloc a Zuric i que el 2016 es farà a Bordeus, és una de les cites més importants per posar-se al dia en coneixements del camp de la retina, àrea que ha experimentat un gran progrés gràcies a pioners com Jules Gonin.

Jules Gonin, figura cabdal en la cirurgia del despreniment de retina

Jules Gonin és una de les figures clau a la història de l’oftalmologia per la seva contribució decisiva a la cirurgia del despreniment de retina, patologia que fins al segle XX no va tenir tractament. De 1902 a 1921, Gonin va revolucionar el maneig quirúrgic d’aquesta malaltia en comprendre que la ruptura retinal és la causa del despreniment i no la conseqüència, com aleshores es creia. A partir d’aquell moment va desenvolupar el procediment de la ignipuntura (cauterització per segellar la retina), que va incrementar de manera considerable els índexs d’èxit quirúrgic, inferiors al 5% abans d’aquesta nova tècnica.

Tot i que ha quedat obsoleta pel risc de complicacions i per la irrupció de nous instruments a finals dels anys noranta, al seu moment va canviar completament el paradigma dominant, fet pel qual, tot i els bons resultats obtinguts, va trobar l’oposició de bona part de la comunitat mèdica i científica, que no va reconèixer la tasca de Gonin fins al 1929, al Congrés Internacional d’Oftalmologia d’Amsterdam. Des d’aleshores és un exemple que la perseverança i el rigor professional fan possible el progrés de la disciplina.