Correcció òptica de defectes refractius i de presbícia

Solicita visita en IMO COM VOLS DEMANAR CITA? PROGRAMA LA TEVA VISITA ET TRUQUEM NOSALTRES
correccion-optica

Què és?

La correcció òptica mitjançant ulleres o lents de contacte és la manera més habitual de corregir els defectes refractius (miopia, hipermetropia i astigmatisme) i la presbícia.

En quins casos està indicada?

Les ulleres o lents de contacte corregeixen la visió de lluny en pacients amb miopia; la visió borrosa, especialment de prop, en pacients amb hipermetropia; la mala visió de prop i de lluny que provoca l'astigmatisme, mitjançant la utilització de lents convexes; i la presbícia o vista cansada provocada per la pèrdua d'elasticitat del cristal·lí i que acostuma a aparèixer a partir dels 40-45 anys.

Encara que el grau sigui petit, s’aconsella la correcció per evitar problemes secundaris, com mals de cap o irritació ocular.

Tipus de lents de contacte

Els tipus de lents de contacte que més habitualment es fan servir per corregir defectes refractius i la presbícia són els següents:

  • Toves: Són les més conegudes i es fan servir per compensar defectes refractius moderats en pacients amb miopia, hipermetropia i astigmatisme.
  • Semirígides: Són més petites, més dures i, per tant, menys flexibles que les lents toves. Es fan servir en cas d'astigmatisme molt elevat o d'irregularitat corneal.
  • Híbrides: Són una barreja dels dos tipus anteriors i es fan servir quan no és possible adaptar una lent semirígida, sigui perquè el pacient no la tolera o perquè la lent no se centra bé a l’ull o no arriba a cobrir les alteracions situades a la perifèria de la còrnia.
  • Esclerals: Es fan servir en els mateixos casos que una lent híbrida i també són aconsellables per pacients amb ull sec sever ja que, com que són més rígides i grans, es poden omplir de llàgrima artificial per mantenir l’ull humit permanentment

Exàmens previs

Cal fer una valoració de la capacitat visual del pacient per determinar quantes diòptries necessitarà. Aquestes proves consisteixen en un test d’agudesa visual, una refracció i una valoració oftalmològica completa.

Precaucions

En el cas de les ulleres, les precaucions es limiten a no fer esport ni activitats de risc amb les ulleres posades, pel risc de contusions.

En el cas de les lents de contacte, cal tenir en compte algunes precaucions:

  • No posar-se les lents de contacte en despertar: deixar que passin com a mínim 20 minuts. De la mateixa manera, treure-les com a mínim 20 minuts abans d'anar a dormir.
  • No dormir mai amb les lents de contacte posades. En cas de fer-ho per error, humectar les lents amb llàgrima artificial abans d’extreure-les per evitar provocar alguna ferida a la còrnia.
  • Humectar la còrnia durant el dia amb la llàgrima artificial prescrita per l'especialista, sobretot en llocs tancats amb calefacció o aire condicionat.
  • Dur sempre l’estoig de les lents amb solució única neta per poder esbandir-les o desar-les de manera segura sempre que calgui.

També és important fer-se revisions de manera periòdica i adaptar la graduació.