El Conseller Josep Lluís Cleries destaca el paper de les entitats del tercer sector en la inauguració de les Jornades “Vine i Veuràs”

El conseller de Benestar Social i Família de la Generalitat, Josep Lluís Cleries, ha inaugurat aquest matí les jornades “Vine i Veuràs”, que permetran que prop de 700 persones amb discapacitat intel•lectual accedeixin a exàmens oculars gratuïts a l’Institut de Microcirurgia Ocular de Barcelona (IMO)

En la seva intervenció, el conseller ha destacat la important tasca duta a terme per les entitats del tercer sector i ha agraït la feina dels voluntaris i d’iniciatives com aquesta per la seva valuosa aportació a la societat.

La doble jornada, que té la col•laboració del Col•legi Oficial d’Òptics Optometristes de Catalunya (COOOC), DINCAT (Discapacitat Intel•lectual Catalunya) i de la Fundació IMO, ha estat impulsada per Abre sus ojos, una organització sense ànim de lucre que vol millorar la qualitat visual de persones amb discapacitat intel•lectual, un 5% de les quals manifesta problemes visuals severs, en contrast amb el 0,2% de la resta de població, segons l’OMS. A l’acte d’inauguració també hi ha intervingut Josep Fusté, responsable de Planificació de Serveis i Mapa Sanitari del Departament de Salut; Antonio García, president d’Abre sus Ojos; Rosa Cadenas, presidenta de Dincat; Alfons Bielsa, president del Col•legi Oficial d’Òptics Optometristes de Catalunya; el Dr. José García-Arumí, president de la Fundació IMO i el Dr. Borja Corcóstegui, director mèdic de l’IMO.

Més de 4.000 revisions

Una de les principals activitats que du a terme Abre sus Ojos és la trobada anual “Vine i Veuràs”, que amb motiu del Dia Mundial de la Visió –que enguany té lloc l’11 d’octubre– ofereix exàmens gratuïts i prescriu i lliura ulleres a persones amb necessitats intel•lectuals especials. Abre sus Ojos ha fet prop de 4.000 revisions oculars i ha prescrit i lliurat més de 1.500 ulleres en trobades que han tingut lloc a Orense, Madrid, Múrcia, Sevilla o Figueres (Girona), entre altres ciutats espanyoles. La cita d’enguany té lloc, per segon any consecutiu, a l’Institut de Microcirurgia Ocular de Barcelona i s’espera que hi vinguin prop de 700 persones procedents de centres d’educació especial, cases tutelades, centres ocupacionals, fundacions i associacions que treballen en els diversos àmbits de la discapacitat.

En total hi participen cent voluntaris entre optometristes, oftalmòlegs, audiòlegs, terapeutes ocupacionals, psicòlegs, farmacèutics i altres professionals amb una gran experiència en el camp de la discapacitat i de l’optometria. A la trobada de 2011, en què van participar 600 persones, es van prescriure ulleres a 280 participants, rècord a totes les cites celebrades fins aleshores.