Les conclusions de més de 350 oftalmòlegs d’arreu del món sobre els avenços en retina

Aproximadament 350 oftalmòlegs d’arreu del món es van trobar el 3 i el 4 de juny a l’IMO per compartir les darreres novetats en el camp de la retina.

La reunió internacional, amb el títol Trends in Surgical and Medical Retina (Novetats mèdiques i quirúrgiques en retina), la va organitzar l’Institut en col•laboració amb l´ESASO (European School for Advanced Studies in Ophthalmology) i va aplegar els principals especialistes en retina del món, entre els quals destaca el professor Stanley Chang (Nova York), considerat el pare de la cirurgia retinal moderna. El Congrés va oferir deu cirurgies en directe i diverses taules rodones on es va discutir de les darreres tècniques quirúrgiques per a diverses patologies relacionades amb la retina.

Entre les principals conclusions del congrés destaca la importància de seguir una dieta equilibrada, rica en antioxidants i en vitamina A (retinol), evitar el tabac i l’alcohol i fer exercici, un conjunt de mesures que pot ajudar a evitar patologies de la retina o a retardar-ne l’aparició i millorar-ne el pronòstic, segons els oftalmòlegs reunits al congrés.

Segons el que van explicar els experts, dur una vida sana ajuda a prevenir malalties generals, com la diabetis, la hipertensió o les cardiopaties, patologies que, en tots els casos, acaben afectant la retina. Per això els especialistes van destacar també la necessitat de sotmetre’s a revisions oculars anuals a partir dels 40 anys o en cas que es tinguin factors de risc importants, com ara antecedents familiars, alta miopia o malalties cròniques del sistema central. “La detecció precoç és fonamental per evitar l’evolució de les patologies retinals i per millorar el pronòstic funcional final“, segons el Dr. Borja Corcóstegui, director de l’IMO i coordinador de la reunió internacional.

Cirurgia en directe

Durant el congrés, els oftalmòlegs van poder seguir en directe deu operacions que “van posar de manifest els grans avenços que s’han produït els últims anys en la cirurgia de la retina, amb el perfeccionament de les tècniques i la introducció d’instruments més petits de mida“, segons el Dr. Carlos Mateo, especialista en retina de l’IMO i coordinador del congrés amb el Dr. Corcóstegui. “Tot plegat ha donat com a resultat una cirurgia de mínima incisió que permet millorar els resultats visuals i una recuperació més ràpida dels pacients“, explica.

Injeccions intravítries

Els experts reunits a l’IMO també van analitzar la creixent importància dels fàrmacs d’injecció intravítria, fàrmacs injectats directament a l’interior de l’ull, que estan donant bons resultats en el tractament d’algunes patologies de retina. Segons algunes de les intervencions que van tenir lloc durant el congrés, des de mitjan dècada passada les injeccions intravítries s’han convertit en una important alternativa a la cirurgia i la seva evolució imparable “constituirà el gran salt en el tractament de les malalties de la retina la propera dècada”, segons el Dr. Borja Corcóstegui, coordinador del congrés.

Noves teràpies

Segons el coordinador del Congrés, “els tractaments farmacològics han fet possible que els últims cinc anys el nombre de cirurgies de retina s’hagi reduït un 50%“. Els especialistes preveuen que aquest percentatge baixi més encara els propers anys gràcies a la introducció de noves teràpies gèniques que ja estan molt avançades en patologies com la malaltia de Stargardt o la retinopatia diabètica.

Paral•lelament, diversos especialistes de diversos països del món estan treballant en el desenvolupament del microxip o estimulador elèctric de la retina en pacients cecs. La tècnica consisteix a col•locar una petita càmera en una ullera connectada a un miniprocessador que envia senyals a una banda introduïda a l’ull perquè estimuli la retina. A Espanya, el Dr. Borja Corcóstegui fa anys que n’estudia la implantació en 9 pacients totalment cecs que podrien recuperar una mica de visió. Segons el que ha explicat el director de l’IMO, el microxip “podria començar a implantar-se els propers mesos, després de vint anys d’investigació”.