Com prevenir problemes de visió?

Solicita visita en IMO COM VOLS DEMANAR CITA? PROGRAMA LA TEVA VISITA ET TRUQUEM NOSALTRES

Si no tens símptomes 

La salut ocular es bàsica per poder gaudir d’una bona qualitat de vida. Per aquesta raó, amb l’objectiu de garantir un bon estat visual, és important adquirir hàbits saludables –que incloguin exercici moderat i una dieta rica en antioxidants i Omega 3–, i sotmetre’s a revisions oftalmològiques periòdiques. La freqüència d’aquestes exploracions dependrà de la nostra edat, estat general de salut, antecedents personals i familiars de malaltia ocular, a més de les nostres circumstàncies i necessitats visuals.

Un bon examen oftalmològic i optomètric permetrà diagnosticar patologies oculars que poden avançar sense mostrar símptomes i també descobrir l’aparició o l’augment de defectes de refracció o d’altres problemes visuals. Aquesta prevenció resulta especialment important en alguns grups de població, els quals haurien de fer-se controls de la visió de manera regular.

Després d’una primera exploració al naixement per descartar anomalies oculars congènites, els 3-4 anys són un moment clau per dur a l’oftalmòleg els més petits i evitar que passin desapercebudes patologies com l’”ull gandul” o l’estrabisme. Atès que la visió es troba en desenvolupament durant la primera dècada de vida, fins els 10 anys es recomana que els controls siguin anuals i, en endavant, biennals fins els 16.

En l’edat adulta, vora els 40 anys es comença a activar el procés degeneratiu de l’ull i, per això, sobre tot a partir dels 50, s’aconsella acudir a revisió cada dos anys per fer-se una exploració completa. D’aquesta manera es poden detectar patologies incipients que afectin la retina i el nervi òptic, a banda de rebre assessorament perquè la presbícia o la cataracta no perjudiquin la qualitat visual i de vida.

Independentment de l’edat, per als pacients amb defectes refractius (especialment alta miopia), diabetis, hipercolesterolèmia, problemes vasculars o antecedents de patologia ocular, la periodicitat de les exploracions ha de ser anual.

Si tens símptomes

A més de les revisions oculars periòdiques i d’altres mesures preventives per evitar riscs innecessaris per a la visió, és important conèixer els diferents símptomes que solen acompanyar determinades patologies oculars i que, per tant, en cas que apareguin, han de ser motiu de consulta amb l’oftalmòleg.

És el cas de la pèrdua d’agudesa o de camp visual, la visió borrosa o doble, l’aparició de mosques volants o taques negres, l’ull vermell o ploraner, la sensació de cos estrany, la presència de lleganyes o la desviació de la mirada.

infografia atenció als símptomes oculars

Si tens dubtes

Clica aquí i fes-te un ràpid test de visió

Descarrega't la guia "¿Cómo puedo prevenir mis problemas de visión?"