Cirurgia escleral del tumor intraocular

Solicita visita en IMO COM VOLS DEMANAR CITA? PROGRAMA LA TEVA VISITA ET TRUQUEM NOSALTRES
Més del
90%
de taxa d’èxit
Склеральная хирургия при внутриглазных опухолях

Què és?

Consisteix a abordar els tumors intraoculars des de la superfície ocular sense entrar dins del globus.

En principi la tècnica de cirurgia escleral es fa servir sobretot en tumors de tipus melànic, com el melanoma de coroide, i en alguns casos en tumors vasculars o en metàstasis.

La tècnica consisteix a col•locar una placa radioactiva, en la majoria de casos amb ruteni 106 o en alguns casos amb iode 125. Aquestes plaques es col•loquen a la superfície del globus ocular, adjacents al tumor que volem tractar.

En quins casos es fa?

Els tumors que més es tracten són els melanomes de coroide, les metàstasis, i els tumors vasculars.

Exàmens previs

Previ al tractament del tumor és molt important conèixer el diagnòstic i si hi ha extensió del tumor a la resta de l’organisme o si el tumor que tractarem és la metàstasi d’un tumor primitiu amb una altra localització.

Per tant, és fonamental fer un screening de cos sencer, una prova que s’anomena PET-TAC i que detecta tumors de més de 5mm a tots els òrgans del cos.

També es poden fer anàlisis sanguínies per valorar el funcionament d’alguns òrgans i veure si hi ha tumors primitius.

Abans de la intervenció

La principal precaució és evitar la disseminació tumoral, per a la qual cosa és fonamental que la tècnica es faci amb microscopi, ja que és molt delicada, i que es tingui un bon coneixement de l’anatomia del globus ocular.

Durant la intervenció

La intervenció es fa amb anestèsia local. Es fa una dissecció de la capa més superficial del globus ocular, que és la conjuntiva i la càpsula de Tenon, per poder accedir al pla de l’escleròtica, que és la paret blanca del globus ocular. A l’escleròtica és on localitzarem la placa radioactiva, prèvia localització del tumor.

El tumor es localitza mitjançant una lupa d’exploració del fons de l'ull o bé mitjançant transil•luminació, ja que els melanomes de coroide són pigmentats i, com que produeixen una transil•luminació molt opaca, es distingeixen molt bé de la paret blanca del globus ocular.

En alguns casos també és necessari aplicar altres tècniques esclerals com ara la implantació d’anells de silicona per relaxar la tracció que produeixen els tumors damunt la retina o bé la fotocoagulació amb làser o la crioteràpia transescleral.

Riscos

El risc principal es la disseminació tumoral, però n’hi ha d’altres de molt menys freqüents com l’aparició d’hemorràgies a la cavitat vítria, el despreniment de retina, o les infeccions.