Baixa Visió

Baixa Visió chip retina - Carol Camino
Solicita visita en IMO COM VOLS DEMANAR CITA? PROGRAMA LA TEVA VISITA ET TRUQUEM NOSALTRES
Les persones amb baixa visió poden seguir gaudint d'una vida autònoma i de les seves activitats quotidianes gràcies a la rehabilitació visual i a l'ús d'ajudes específiques.
Terapia baja visión - Carol Camino

L’IMO és pioner a incorporar des del 2006 un servei d'atenció especialitzada a pacients amb nivells baixos de visió (agudesa visual inferior a 0,3 i camp visual inferior a 20º) que no tenen possibilitat de millorar amb cirurgia, correcció òptica ni tractament mèdic o farmacològic.

Aquesta limitació visual, tant central com perifèrica, sol donar-se en persones més grans de 65 anys (65% dels casos) i sol tenir origen en patologies que afecten la retina –com la DMAE, la retinopatia diabètica o la retinosi pigmentària–– o bé el nervi òptic, una de les més comunes de les quals és el glaucoma.

L'objectiu és que els pacients puguin aprofitar al màxim la seva resta de visió mitjançant l'adaptació de diferents tipus d'ajudes:

  • Òptiques: lupes per magnificar les imatges, microscopis que permeten veure ampliats els objectes a distàncies curtes o telescopis a distàncies llargues, filtres que controlen l'enlluernament o realcen el contrast, etc.
  • No òptiques: faristols per corregir la postura, tiposcopis (targetes negres amb ranures per les quals es fa passar el text que es desitja llegir), macrotipus (sistemes d'impressió amb caràcters ampliats), flexos de llum fluorescent, rellotges sonors, moneders calibradors, etc.
  • Electròniques: sistemes de circuit tancat de televisió que projecten el text ampliat en monitors, aplicacions d'ordinadors i mòbils, zooms digitals etc. Aquest camp, gràcies a la innovació tecnològica, està experimentant un desenvolupament molt important i cada vegada hi ha més opcions disponibles per als pacients, com ara noves ulleres electròniques que incorporen càmeres d'alta definició i d’alta velocitat per captar imatges en alta qualitat i a temps real, amb la possibilitat de fer ajustos automàtics.

Estudi i rehabilitació personalitzats

Per tal d'aconseguir els millors resultats, és fonamental conèixer prèviament les necessitats visuals de cada pacient –a través d'un qüestionari exhaustiu–, així com realitzar un examen oftalmològic complet i proves diagnòstiques que determinin amb precisió l'estat de la seva visió.

Sobre aquesta base, l'equip d'optometristes especialistes de l'Institut ofereix assessorament personalitzat i ajusta les ajudes més indicades en cada cas, a més d'acompanyar el pacient en el seu procés d'entrenament i de rehabilitació visual per adaptar-se al seu ús i integrar-les en el dia a dia.

La motivació juga un paper fonamental en aquest sentit, tenint clar que no es tracta de recuperar la visió perduda, sinó d'optimitzar el rendiment de la restant. Això ofereix al pacient l'oportunitat de guanyar autonomia i d’aprendre a desenvolupar-se en diferents ambients i situacions de la vida quotidiana (llegir, cuinar, anar a comprar, fer servir el telèfon...).