Avenços i noves perspectives en el tractament de les patologies retinals

Demana visita. Digues-nos quin dia prefereixes per a la teva propera visita
Teràpies gèniques, cèl·lules que segreguen fàrmacs, tecnologia 3D a la sala d’operacions, teleoftalmologia… són alguns dels conceptes protagonistes de l’últim congrés Trends in surgical and medical retina

Els principals experts mundials en el camp de la retina van compartir a l’IMO les últimes novetats de l'especialitat amb motiu del congrés Trends in surgical and medical retina, dirigit pel Dr. Borja Corcóstegui.

En la seva tercera edició, aquesta trobada de referència internacional va congregar 350 oftalmòlegs de tot el món i va posar de manifest la necessitat d'avançar cap a solucions que permetin als pacients conservar una visió útil tota la vida.

Teràpies gèniques

Per assolir aquest objectiu, una de les grans apostes són les teràpies gèniques, que han demostrat la seva eficàcia en estudis en l'última fase abans de la comercialització. Com a pas previ a la seva aplicació, els experts reunits a Barcelona han posat èmfasi en la importància del diagnòstic genètic dels pacients candidats a aquestes teràpies.

Injeccions intraoculars

La nova generació de tractaments mitjançant teràpies gèniques es prepara per compartir protagonisme amb una revolució ja consolidada i en avenç constant en el camp de la retina: les injeccions de fàrmacs intraoculars.

El repte actual amb aquests fàrmacs, que aconsegueixen disminuir el nombre de cirurgies i, en molts casos, millorar-ne els resultats, és el perfeccionament de fórmules que permetin reduir la dependència dels pacients en termes de quantitat d’injeccions. Per això, s'està treballant en medicaments de llarga durada i en combinacions de diferents fàrmacs, a més del desenvolupament de tractaments d'alliberació sostinguda.

Cèl·lules que segreguen fàrmacs

En paral·lel a l'estudi de la implantació de dispositius que alliberen fàrmacs a l'interior de la retina, s'estan duent a terme altres assajos, en aquest cas en fase I, que consisteixen a injectar a la retina cèl·lules modificades per segregar fàrmacs en contra dels factors que danyen la retina i que produeixen, per exemple, neovascularització o edema macular.

Si es confirmen els bons resultats inicials, no només serà possible millorar la visió dels pacients sinó també evitar que hagin de sotmetre’s mensualment a injeccions, gràcies a una efectivitat de més d'un any.

OCT i tecnologia 3D a la sala d’operacions

A banda de centrar el seu interès en els avenços mèdics en el tractament de les patologies retinals, els especialistes que es van aplegar al Trends in retina van abordar els progressos experimentats a la sala d’operacions, especialment en relació amb el visionat de la retina per part dels cirurgians. En aquest sentit, van destacar els beneficis de la "reinvenció" de l'OCT mitjançant la integració a l'equip quirúrgic i van debatre l'aportació d'una tecnologia tan innovadora com és la cirurgia en 3D.

Microincisió

El detall que proporcionen aquestes noves formes de visionat fa possible dur a terme operacions de màxima precisió. A això també contribueix l'ús d'instruments de calibre reduït per a una cirurgia de microincisió, mínimament invasiva, que ha permès reduir el temps de les intervencions i el risc de complicacions, amb millors resultats visuals i més confort per als pacients.

Teleoftalmologia

Finalment, pel que fa a la prevenció i al seguiment de les persones afectades per patologies retinals, una de les novetats presentades al congrés de l’IMO va ser el desenvolupament de la telemedicina per monitoritzar, entre d’altres paràmetres, l'agudesa visual dels pacients des de casa, a través d'una aplicació mòbil.

L'extensió de l'ús de telèfons intel·ligents entre la població posa aquest avenç a l'abast dels pacients, sobretot dels que tenen malalties cròniques, i obre la porta a noves perspectives, com ara la possibilitat de fer retinografies amb el mòbil acoblant un adaptador de plàstic i una lent al telèfon.