Anem al cinema en 3D?

Moltes de les pel•lícules mes importants del cinema actual ja es filmen en 3D. També els partits de la Copa del Món, que es fan a Sud-àfrica, es van gravar i veure en 3D

Per poder gaudir de les estrenes en 3D que ens proposa la cartellera, des de l´ IMO proposem una llista amb uns quants consells ben senzills per “entrenar” aquesta visió.

Més enllà de les tendències, hem de tenir en compte que les projeccions en 3D forcen els ulls a mirar amb visió estereoscòpica, la qual no es desenvolupa del tot abans dels 8 anys aproximadament.

Per això Nintendo, a la presentació de la 3DS, consola portàtil que ofereix jocs i vídeos sense necessitat de binocles, va emetre un comunicat per informar que l’ús per part de nens menors de set anys pot ser perillós. Samsung va fer una cosa semblant quan va llançar una nova línia de televisors 3D d’alta definició i va advertir dels potencials danys a la salut en alguns usuaris.

L’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) mateixa ha reclamat a les autoritats que s’estableixi la seguretat de l’ús d’aquest tipus d’ulleres en nens i que s’informi els espectadors d’aquest tipus de precaucions. Però no són només els nens petits els que no poden beneficiar-se d’aquesta tecnologia. Les persones que pateixen un problema visual que dificulta la visió en relleu probablement tindran problemes com ara mal de cap, marejos o fins desorientació quan s’exposin a aquestes projeccions.

Fins i tot les persones amb una visió excepcional pot ser que també necessitin aprendre a veure-hi amb tecnologia 3D, una “habilitat” que millora amb la pràctica. Això és així perquè hi ha algunes diferències en la manera de percebre l’espai tridimensional en una pantalla o a la vida real; no n’hi ha prou que cadascun dels ulls vegi una imatge diferent.

Per poder gaudir de les estrenes en 3D que ens proposa la cartellera, des de l’IMO proposem una llista amb tres consells ben senzills per “entrenar” aquesta visió:

  • Seure tan centrat com sigui possible respecte de la pantalla. De fet, si algú no està segur de poder gaudir de l’estereoscòpía sense problemes, és millor que hi torni un altre dia abans que no pas seure en un lateral.
  • Començar situant-se més enrere del que és habitual. Com més a prop som de la pantalla, més gran és la sensació d’immersió i de profunditat, però també és quan el cervell ha de fer més esforç (perquè la separació entre imatge de l’ull dret i de l’ull eaquerre és relativament més gran). Un cop estem segurs que no tenim problemes per gaudir d’aquesta tecnologia, aleshores és recomanable seure més a prop de la pantalla que no ho fem en una pel•lícula en 2D.
  • Mantenir les ulleres o lents de contacte, si normalment en portem. Les ulleres 3D del cinema s’hi haurien d’adaptar sense problema i la persona hauria de poder veure la pel•lícula sense més dificultats.