Alta miopia: més de 8 diòptries

Solicita visita en IMO COM VOLS DEMANAR CITA? PROGRAMA LA TEVA VISITA ET TRUQUEM NOSALTRES

Com afecta l’alta miopia la salut ocular?

Els pacients amb alta miopia, prop d’un 2% de la població, tenen més predisposició a patir certes malalties oculars, com ara glaucoma cataractes, i especialment patologies relacionades amb la retina, com ara despreniment de retina, degeneració de la retina central per plaques d’atròfia, creixement de vasos per sota de la retina a l’àrea macular, forat macular miòpic o separació de les capes de la retina macular, anomenada squisi.

El 40% dels miops amb més de 8 diòptries corren el risc de patir algun tipus de patologia del centre de la retina, amb important pèrdua de visió.

Dr. Mateo

Els símptomes més comuns que presenten els miops amb problemes a la retina són línies ondulades, taques opaques al camp visual i pèrdua d’agudesa visual. En alguns casos les lesions passen desapercebudes fins que el pacient se sotmet a una revisió oftalmològica completa.

“L’alta miopia o miopia magna desenvolupa algunes alteracions a la màcula que poden provocar pèrdua de la visió central”

Com es pot prevenir?

L’allargament patològic del globus ocular és la causa dels problemes de retina en alts miops, ja que precisament la retina es veu afectada per tracció o per despreniment de les capes. 

Revisió ocular de la retina

Revisió ocular de la retina

Els controls oftalmològics regulars permeten detectar lesions a la retina que altrament podrien passar desapercebudes.

Les persones amb més de 8 diòptries tenen algunes limitacions de tractament, com ara la cirurgia refractiva amb làser excímer, que està indicada per a pacients amb menys de 8 diòptries. Però hi ha tècniques com la implantació de lents intraoculars que són una bona opció. Es valora a la consulta i es decideix quin tipus de lents són adequades per a cada pacient segons el tipus de còrnia i les necessitats visuals que tingui.

Amb quina freqüència cal anar a l’oftalmòleg?

Els miops amb més de 8 diòptries han de fer una revisió oftalmològica completa com a mínim un cop l’any o més sovint si així ho indica l’oftalmòleg.

Si hi ha una pèrdua sobtada d’agudesa visual o aparició brusca de línies ondulades, flaixos o taques opaques al camp visual, la visita a l’oftalmòleg serà urgent.

“Els pròdroms de despreniment de retina són mosques volants de forma aguda i sobtada, llampecs o flaixos de manera contínua i finalment una gran ombra”. Dr. Mateo

Patologies oculars associades a l’alta miopia