Ahmed Mohsen

Solicita visita en IMO COM VOLS DEMANAR CITA? PROGRAMA LA TEVA VISITA ET TRUQUEM NOSALTRES
Un tractament immunosupressor, un trasplantament de cèl·lules mare corneals i, finalment, un trasplantament de còrnia combinat amb una cirurgia de cataracta tornen el 50% de visió a l’Ahmed
IMO, centro de referencia en trasplantes de córnea de alta complejidad

Ahmed Mohsen és un dels prop de 2.000 pacients internacionals que cada any acudeixen a l’IMO com a centre de referència per trobar solució a patologies que en molts casos requereixen un tractament complex i altament especialitzat. És el cas de la queratoconjuntivitis cicatritzant, una malaltia inflamatòria crònica de la superfície ocular amb la qual aquest pacient saudita convivia des de feia més de dues dècades i arran de la qual la seva agudesa visual era amb prou feines de percepció de la llum en ambdós ulls.

Confessa que "depenia sempre del meu bastó i d’algú que m'ajudés, de manera que mai podia anar sol pel carrer i era totalment dependent". Per sortir d'aquesta situació va decidir buscar una resposta fora del seu país, on ja havia estat intervingut sense èxit i no li havien donat cap expectativa que pogués recuperar visió. I així va ser com va conèixer l’IMO, on va trobar l’alternativa que tant de temps estava esperant i les garanties per sotmetre’s a un necessari trasplantament de còrnia, ja que la malaltia havia provocat que aquesta estructura perdés la seva transparència i impedís el pas de la llum i de les imatges a l'interior de l'ull.

Però atès que l’Ahmed tenia la superfície ocular completament destruïda, perquè el trasplantament funcionés era imprescindible fer un tractament esglaonat que va constar de tres fases: "El primer pas va ser desinflamar l'ull i inactivar la malaltia, mitjançant corticoides tòpics i un tractament immunosupressor sistèmic, en coordinació amb l'equip de medicina interna i malalties infeccioses de l'Institut", explica el Dr. Óscar Gris, especialista del Departament de Còrnia, Cataracta i Cirurgia Refractiva.

La segona etapa va ser realitzar un trasplantament de cèl·lules mare corneals, procedent d'un donant en el cas de l'Ahmed, ja que tots dos ulls estaven afectats i, per tant, no era possible obtenir teixit sa del pacient. Com explica l'oftalmòleg de l'IMO, "el limbe és un anell fi que envolta la còrnia i que conté les cèl·lules mare, fonamentals per a la viabilitat de l'empelt corneal".

Tres mesos després, un cop regenerada la superfície ocular,es va dur a terme la tercera i última fase del procés mitjançant un trasplantament total de còrnia (queratoplàstia penetrant) que, juntament amb una operació de cataracta practicada a la mateixa intervenció, va permetre a l’Ahmed assolir fins a un 50% de visió. Per a ell va ser un gran canvi: va tornar a veure-hi i va recuperar autonomia per tornar a la vida quotidiana en el seu país, on se li va recomanar seguir amb el tractament prescrit i amb controls periòdics per mantenir el bon resultat obtingut després de l'èxit de l’operació a l’IMO.