15 consells pràctics dels nostres especialistes per cuidar la salut ocular

Demana visita. Digues-nos quin dia prefereixes per a la teva propera visita

Complir amb les visites i amb el tractament oftalmològic, protegir-se amb ulleres i fer un ús adequat de les lents de contacte, a més d’adoptar bons hàbits i mesures d'higiene, són algunes de les recomanacions bàsiques que ens ofereixen els especialistes de l'IMO.

15 consejos de salud ocular | IMO Barcelona

Hi ha moltes mesures que podem prendre per evitar problemes de salut ocular o, almenys, minimitzar-los i impedir que tinguin conseqüències més greus. Es tracta de rutines senzilles que podem incorporar en el nostre dia a dia o d'hàbits perjudicials que tenim, ja sigui de manera conscient o inconscient, i que hauríem d'evitar.

Hem fet una enquesta ràpida entre alguns dels nostres especialistes i la primera recomanació amb què ens hem trobat és sotmetre’s a revisions oculars periòdiques, especialment si tenim antecedents familiars de determinades patologies oculars hereditàries. En general, en el cas dels nens, la primera exploració s'ha de fer abans dels 4 anys i, a partir d'aquí, anualment al llarg de la infància. Però els adults tampoc hem de descuidar les nostres visites a l'oftalmòleg, tant si percebem qualsevol anomalia com si aparentment no notem res, ja que hi ha moltes malalties oculars que no donen símptomes inicialment.

Un moment clau per dur a terme un control complet són els 40 anys, quan s'activa el procés degeneratiu de l'ull i comença a aparèixer la vista cansada (presbícia) i a gestar-se patologies més greus associades a la maduresa, com la DMAE o el glaucoma. Per això, a aquesta edat és imprescindible fer-se un fons de l'ull i prendre’s la pressió ocular. Els nostres experts també insisteixen en la importància de ser rigorosos a l'hora de complir amb les indicacions de l'especialista, ja sigui en cas que presentem algun defecte refractiu i ens prescriguin correcció òptica, o bé si necessitem tractament mèdic per a qualsevol patologia ocular.

15 consejos de salud ocular 2

Seguir les pautes que ens indica el nostre oftalmòlegper exemple, posant-nos les gotes indicades o no allargant el temps que transcorre entre una dosi i una altra de medicament és un consell bàsic perquè el tractament resulti efectiu.

Mesures de prevenció

Sens dubte, el pacient té un paper actiu en la cura de la seva salut ocular i el principal aspecte en el qual hem d'incidir és la prevenció, a través de moltes vies. Els oftalmòlegs, optometristes i infermers de l’IMO ens donen diversos consells en aquest sentit: per exemple, fer servir ulleres de sol amb uns filtres adequats, ja que la radiació solar produeix danys acumulatius i pot afavorir l'aparició de patologies com la DMAE, o utilitzar ulleres protectores a l'hora de practicar esports com el pàdel o la natació, atès que els traumatismes i les irritacions als ulls, respectivament, són freqüents i perfectament evitables.

Un altre aspecte que destaca el nostre equip és fer un bon ús de les lents de contacte: no banyar-nos-hi, treure'ns-les per anar a dormir i no portar-les més temps de l'indicat, a més de mantenir-ne sempre una bona higiene. Ser meticulosos en aquest últim punt és fonamental siguem o no portadors de lents de contacte, i tots podem aplicar-ho desmaquillant-nos bé i amb una neteja palpebral regular que hem de dur a terme amb suavitat, ja que les parpelles són estructures molt delicades i les hem de mimar.

Per fer-ho, entre d’altres mesures, ens recomanen no dormir cap per avall, atès que és una postura que, adoptada de manera repetida, pot provocar un dany crònic i fer que es tornin laxes. També és totalment desaconsellable el costum de fregar-se els ulls, perquè a la llarga debilita la còrnia i a curt termini reactiva la picor, en lloc de fer-la desaparèixer.

Aquesta sensació de coïssor l'experimentem, sovint, quan passem hores davant de pantalles i és una de les molèsties típiques que produeix la sequedat ocular (com a conseqüència de la disminució del parpelleig). Per això, els especialistes de l’IMO ens suggereixen l'ús de llàgrimes artificials que mantinguin constantment hidratats els nostres ulls. Així mateix, aconsellen fer descansos visuals, mirant a la llunyania cada 20 minuts, aproximadament, per tal de relaxar la mirada.

Per acabar, una darrera recomanació que segurament hem sentit moltes vegades de cara a cuidar la nostra salut i que, de la mateixa manera, repercuteix en els nostres ulls: seguir una alimentació sana i equilibrada, beneficiosa per al conjunt de l'organisme i, per tant, una bona ajuda per contribuir a prevenir l'envelliment ocular.

15 Punts clau 

infografía 15 punts clau salut ocular