Dorms poc o malament ? T'expliquem com pot afectar la visió

Dormir bé i visió

Descansar bé és sinònim d'una bona qualitat de vida. Per això, els trastorns del son poden afectar molts aspectes de la nostra salut, entre els quals la visió. Així ho posa de manifest una part de les 720 persones enquestades per al 1r Baròmetre sobre Benestar Ocular, elaborat per Miranza amb motiu del Dia Mundial de la Visió.

Entre altres aspectes, els enquestats que dormen menys de sis hores al dia consideren que la seva visió és pitjor, en comparació amb els que descansen set hores o més. Aquest col·lectiu declara que té símptomes d'incomoditat ocular més accentuats que la mitjana, com ara: 

  • més sensibilitat a la llum
  • sensació de sorra
  • molèsties oculars 
  • una certa dificultat per fer tasques quotidianes, com llegir o mirar pantalles.

El Dr. Corcóstegui explica la relación entre dormir bien y una buena visión

Tot i que la relació entre visió i son és un camp molt ampli, s'observa una certa relació entre els trastorns del son i unes certes patologies o molèsties oculars.

Dr. Borja Corcóstegui

L'ull sec i el seu vincle amb el son

El descans és un dels aspectes al qual hem de prestar atenció especial si patim sequedat ocular o ull sec: “En primer lloc, hem de tenir en compte que aquesta síndrome pot produir alteracions en el son, atès que les molèsties oculars que produeix, com la sensació de sorra, poden dificultar que dormim adequadament”, prossegueix Corcóstegui.

Cal tenir en compte que dormir bé té un efecte regenerador i reparador en la majoria dels nostres òrgans i els ulls no en són una excepció. “De fet, durant el son també fem descansar la superfície ocular, estretament lligada a la qualitat de la llàgrima”, aclareix l'oftalmòleg. A més, “l'ull sec és un procés inflamatori crònic, que pot empitjorar si dormim malament perquè no es produeix la regeneració cel·lular necessària perquè la llàgrima tingui totes les substàncies per a la correcta lubricació de la superfície dels ulls”, explica l'especialista.

Al dormir descansamos la superficie ocular

Quan dormim, "descansem" la superficie de l'ull i això afecta la qualitat de la llàgrima

Síndrome de l’apnea/hipoapnea del son: del nervi òptic a les parpelles

D’una altra banda, la síndrome de l’hipoapnea del son (SAHS) és una malaltia que causa episodis repetits durant els quals es para la respiració i s'obstaculitza el flux d'aire mentre la persona dorm. En l’àmbit ocular, és una malaltia vinculada a patologies, algunes de les quals greus, com ara:

  •  el glaucoma, un grup de malalties que ocasionen un mal progressiu al nervi òptic i que tenen com a factor de risc principal la hipertensió ocular. Segons l'expert oftalmòleg, “investigacions recents apunten al fet que les persones amb SAHS tenen més predisposició a desenvolupar uns certs tipus de glaucoma”.
  • també s'ha relacionat amb una altra afecció, en aquest cas, de les nostres parpelles, anomenada síndrome de la parpella laxa, un trastorn que sembla donar-se en un 25-40% de les persones amb SAHS, condició que, al seu torn, presenta la gran majoria de persones amb hiperlaxitud palpebral.
  • la neuropatia òptica isquèmica anterior (NOIA), que es caracteritza per una pèrdua brusca de la visió causada per la interrupció del flux sanguini que arriba del cap al nervi òptic. 

L'expert adverteix que, “si dormim poc i malament, és probable que, a la llarga, desenvolupem trastorns o patologies oculars”.

Per això, recomana que les persones que notin que la qualitat del son no és bona o que presentin canvis en el descans, incloguin l'oftalmòleg en la seva rutina de revisions mèdiques per detectar i tractar a temps qualsevol malaltia de la visió. Programa la teva visita aquí.

Dades personals
Foto DNI / NIE / Pasaporte
Adjunta fotografía de tu documento de identidad
Dades del pacient
Foto DNI/NIE/Pasaporte
Adjunta fotografia del document d'identitat del pacient, si es tracta d'un menor d'edat, també has d'adjuntar el document que t'acredita com a tutor legal.
Dades mèdiques oftalmològiques
Historial mèdic general (no oftalmològic)
Si us plau, completa el següent qüestionari amb les dades que coneguis
Historial oftalmològic
Si us plau, completa el següent qüestionari amb les dades que coneguis
Dades de facturació
Informes
Si disposes de proves, imatges oftalmològiques o informes, et preguem que ens els adjuntis. Pots enviar-nos proves antigues com a informació addicional, però t'aconsellem afegir proves amb data recent (preferiblement no més de 30 dies), atès que no podem garantir una orientació fiable realitzada sobre la base de proves més antigues.