Ángeles Sánchez

Una vegada que l’Ángeles va acudir a l’IMO i li van detectar sequedat ocular, la seva qualitat de vida va fer un gir. Tractar aquesta patologia a l'Àrea d'Ull Sec de l'Institut li va permetre minimitzar els símptomes que notava contínuament als ulls i millorar de forma substancial la visió, atenent una condició que no ha de ser banalitzada.

Testimonio Ángeles Sánchez V2

Trobar una solució és difícil quan no se sap quin és el problema. Això va ser el que li va passar a l’Ángeles Sánchez, qui, després de ser operada de cataracta a València, notava com alguna cosa als seus ulls no anava bé, sense poder posar-li nom. "Els doctors em deien que no tenia res", cosa que es contradeia amb les molèsties de les quals es queixava: punxades, mal, visió borrosa i centelleigs nocturns que persistien al llarg dels mesos. Com a conseqüència, no només experimentava dificultats en activitats quotidianes, com ara conduir, sinó també un important impacte anímic.

La pacient va tocar fons quan, a falta d'una explicació oftalmològica per als seus símptomes, la van remetre a un neuròleg. No obstant això, no es va resignar a acceptar la situació i va acudir a l’IMO, on es van confirmar les seves esperances i possibilitats de millora. A l'Institut va trobar confiança i, sobretot, un diagnòstic recolzat per "la més avançada tecnologia i excel·lents professionals", segons afirma. L’Ángeles s'alegra d'haver rebut informació clara que va acabar amb les seves pitjors sospites i li va permetre comprendre l'origen de les seves queixes, degudes, en bona part, a un problema menyspreat de sequedat ocular. "Després de la cirurgia de cataracta es va descompensar un ull sec preexistent, amb el consegüent increment de la simptomatologia", apunta la Dra. Mercè Morral, especialista del Departament de Còrnia, Cataracta i Cirurgia Refractiva de l’IMO, encarregada del tractament de l’Ángeles.

diagnòstic ull sec

Diagnosticar el tipus d'ull sec i conèixer-ne les causes és el primer pas per posar en marxa l'estratègia de tractament més adequada per a cada pacient.

L'ull sec no és tan sols falta de llàgrima

El primer abordatge va consistir a incorporar al dia a dia de la pacient una rutina exhaustiva d'higiene palpebral, que va complir escrupolosament, a més de prescriure l'ús de llàgrimes artificials, col·liris antiinflamatoris i suplements alimentaris d'àcids grassos omega 3 com a reforç. El canvi va ser molt notori per a l’Ángeles, tot i que el problema de sequedat ocular no s'havia solucionat encara per complet. La Dra. Morral explica: "Juntament amb la inflamació associada a l'ull sec vam detectar amb proves complementàries que també hi havia una disfunció de les glàndules de Meibom (responsables de segregar el component gras o lipídic de la llàgrima) i, per això, vam optar per sumar el LipiFlow al tractament".

Aquest innovador equip de pulsació tèrmica –que s'aplica en una sessió de 12 minuts a consulta, cada 9-12 mesos– va aportar el plus definitiu que l’Ángeles necessitava i, com que va millorar la qualitat de la llàgrima, van millorar tant els símptomes com la qualitat visual. "Vam avançar pas a pas i per a mi va ser un respir saber que, malgrat que l'ull sec és crònic, hi havia diferents opcions que podien beneficiar-me i que podíem provar fins a trobar l'estratègia més adequada", destaca la pacient, que es va sorprendre de veure la velocitat amb què es va aconseguir. No obstant això, més enllà del resultat, valora especialment el procés d'atenció a l’IMO, que considera "una injecció d'esperança gràcies al suport mèdic i moral rebut, amb gran sinceritat i honradesa en cada visita".

L’Ángeles continua amb controls periòdics a l'Institut i cures diàries a casa per preservar al màxim la salut ocular i, d'aquesta manera, la qualitat de vida. "La majoria de persones a les quals s'implanta una lent intraocular multifocal en la cirurgia de cataracta estan molt satisfetes després de l'operació, ja que són independents de l'ús de correcció òptica i no presenten més complicacions. No obstant això, un petit percentatge de pacients pot tenir problemes que hem de gestionar de forma personalitzada, ja sigui per la sequedat ocular o per la lent mateixa, "apunta la Dra. Morral. Segons conclou, "en el cas de l'Ángeles vam actuar en les dues situacions i, per això, a més de fer front a l'ull sec amb diferents mesures, vam indicar uns filtres especials per a les ulleres, que li proporcionen més confort visual, sobretot quan treballa davant de l’ordinador".

 

 

Dades personals
Foto DNI / NIE / Pasaporte
Adjunta fotografía de tu documento de identidad
Dades del pacient
Foto DNI/NIE/Pasaporte
Adjunta fotografia del document d'identitat del pacient, si es tracta d'un menor d'edat, també has d'adjuntar el document que t'acredita com a tutor legal.
Dades mèdiques oftalmològiques
Historial mèdic general (no oftalmològic)
Si us plau, completa el següent qüestionari amb les dades que coneguis
Historial oftalmològic
Si us plau, completa el següent qüestionari amb les dades que coneguis
Dades de facturació
Informes
Si disposes de proves, imatges oftalmològiques o informes, et preguem que ens els adjuntis. Pots enviar-nos proves antigues com a informació addicional, però t'aconsellem afegir proves amb data recent (preferiblement no més de 30 dies), atès que no podem garantir una orientació fiable realitzada sobre la base de proves més antigues.