"De l'IMO, me n’he endut avantguarda i professionalitat"

El Dr. Javier Gaytán, exalumne de màster de l'IMO, president del Centre Mexicà de Còrnia i Cirurgia Refractiva i especialista referent al seu país.

Dr. Gaytán a l'MO

La Càtedra Institut de Microcirurgia Ocular de la Universitat Autònoma de Barcelona va ser creada l'any 2000 i, des de llavors, són molts els alumnes que s'han format al costat dels especialistes de l'IMO en diferents programes de màster i postgrau. Un d'ells és el Dr. Javier Gaytán, qui va cursar una de les primeres promocions i, actualment, és president del Centre Mexicà de Còrnia i Cirurgia Refractiva, a més de responsable del grup GBA Oftalmòlegs de l'Hospital Ángeles Puebla i professor a dues importants universitats d’aquest estat.

Ha consolidat la seva trajectòria al seu país d'origen, Mèxic, tot i que no ha perdut mai la relació amb Barcelona iens ha visitat recentment: "Sempre he procurat mantenir els llaços amb l’IMO, on conservo grans amics i excel·lents vincles professionals", explica. Per al Dr. Gaytán, "és un orgull poder dir que em vaig especialitzar a l’IMO i difondre la meva experiència a l'Institut des de l'altre costat de l'Atlàntic"; una experiència que no és part del passat, sinó que segueix molt present en la seva pràctica clínica i en la seva vocació docent.

Col·laboració i innovació

De l’IMO, assegura que se n’ha emportat "una forma de treballar professional i a l'avantguarda, basada en un tracte d'excel·lència i una atenció mèdica integral, gràcies a l'estreta col·laboració entre especialistes". Unes senyes d'identitat que també estan presents en el seu centre oftalmològic a l'estat mexicà de Puebla, en el qual la tecnologia i la innovació són pilars fonamentals i, sobretot, la dedicació al pacient. Segons destaca, "aconseguir-ne la satisfacció no depèn només d'oferir-li un bon diagnòstic, sinó d’acompanyar-lo en el que ve després i d’informar-lo de les seves opcions de tractament, pronòstic visual i evolució, necessitat de seguiment, etc. En definitiva, de transmetre coneixement i confiança".

Aquesta confiança va ser la que també va rebre ell en la seva estada com a màster en còrnia i cirurgia refractiva a l'Institut (curs 2003-2004), on es va integrar com un més de l'equip i va comptar amb suport per créixer: "Vaig tenir l'oportunitat de publicar i això em va obrir la porta a importants congressos europeus, en els quals vaig participar al costat dels mestres que llegia en els llibres i revistes científiques". Entre ells, el Dr. José Luis Güell, amb qui el Dr. Gaytán va treballar colze a colze en el seu període formatiu i també com a membre del cos mèdic de l’IMO entre el 2006 i 2007.

Dr. Gaytán y Dr. Güell, especialista IMO

El Dr. Javier Gaytán, exalumne de màster de l'IMO, juntament amb el Dr. José Luis Güell, especialista en còrnia, cataracta i cirurgia refractiva de l'Institut i convidat del 30è Aniversari del Col·legi d'Oftalmologia de l'Estat de Puebla (Mèxic).

Docència internacional

El coordinador del Departament de Còrnia, Cataracta i Cirurgia Refractiva de l’IMO, referent en aquesta especialitat, va ser qui el va atraure cap a Barcelona: "Estava immers en les últimes tècniques i novetats i era el que jo buscava. El vaig conèixer personalment en un míting i allà va començar a forjar-se el vincle". Ara, com a president del Centre Mexicà de Còrnia i Cirurgia Refractiva, és el Dr. Gaytán qui compta amb el Dr. Güell per a la important cita que organitza al capdavant de l'entitat. "En aquesta edició del Curs Internacional de Còrnia i Cirurgia Refractiva –que se celebrarà a Acapulco del 18 al 21 de juliol– aportarem com a novetat el consens respecte al maneig del queratocon, els trasplantaments de còrnia i la presbícia, així com el segell de l’oftalmologia europea". El Dr. Güell oferirà la conferència d'honor de la trobada i serà un dels "fitxatges de primera línia" que hi acudiran com a líders d'opinió internacionals.

Anteriorment, altres especialistes de l’IMO com el Dr. Borja Corcóstegui o el Dr. Ramón Medel també han estat convidats a compartir els seus coneixements i experiència a Mèxic de la mà del Dr. Gaytán, convençut de la importància de treballar en equip més enllà de les fronteres i d'apostar per una oftalmologia global.