Protegeix la teva visió, digues adéu al tabac!

L’hàbit de fumar representa una seria amenaça per la salut ocular. Per aquest motiu, els nostres especialistes aconsellen a tots els fumadors que abandonin el tabac per protegir la seva visió i evitar que apareguin o s’agreugin certes patologies oculars.

Dues de les malalties oculars més greus de les que podem protegir la nostra visió abandonant l'hàbit tabàquic són la degeneració macular associada a l'edat (DMAE) i el glaucoma:

  • L’hàbit de fumar destaca entre els factors de risc de patir DMAE, ja que les persones fumadores tenen 5 vegades més risc de patir-la que les que no ho fan.
  • Pel que fa al glaucoma, el tabaquisme pot contribuir a desencadenar fallades en el sistema de drenatge de l'humor aquós, essencial per mantenir la pressió ocular a ratlla, un dels principals factors de risc de patir la malaltia.

Així mateix, les persones que fumen tenen més possibilitats de patir ull sec, atès que els compostos tòxics del tabac poden provocar irritació i sequedat ocular. De fet, aquestes substàncies químiques també poden accelerar el procés degeneratiu del cristal·lí i donar lloc a cataractes. Pel que fa a la zona orbitària, les estadístiques mostren que malalties associades a l’exoftàlmia (ulls sortits), com l’orbitopatia tiroïdal, es donen en major mesura en dones joves i fumadores. En aquest cas, encara que el tabac no actua directament com a desencadenant, és un factor que agreuja aquestes malalties. El mateix ocorre amb alguns processos degeneratius cutanis, ja que el tabaquisme augmenta la vulnerabilitat de la dermis del rostre, més fràgil i exposada que la de la resta del cos.