Francisco Manuel Hernández

Després d'haver passat per diversos postoperatoris molt durs, en Francisco Manuel va veure amb alleujament com la cirurgia d'un quart despreniment de retina a l’IMO li va permetre reprendre immediatament la seva vida familiar i professional, a més de l’afició pel ciclisme.
MASTER Paciente Corcostegui DR

En Francisco Manuel Hernández ja havia passat per diverses cirurgies quan li van recomanar venir a l’IMO per trobar solució a un quart despreniment de retina. Segons reconeix, "estava desesperat i ja donava l'ull per perdut", amb la qual cosa tenia objeccions a l'hora de tornar entrar a quiròfan degut a les males experiències prèvies. "Les altres vegades havia patit molt dolor i el postoperatori havia estat molt dur, ja que vaig estar un mes i mig cap per avall gairebé sense poder-me moure."

El procés va ser completament diferent després de la cirurgia a l’IMO. Segons l'opinió del Dr. Borja Corcóstegui, que el va operar a l’Institut, amb les tècniques i els avenços actuals, no cal que el pacient pateixi i hagi de sotmetre’s a restriccions importants després de l'operació. Per això, els posicionaments especials (decúbit pron) que s’indicaven als pacients als inicis de la vitrectomia, als anys vuitanta, són ara excepcionals”.

Tornar a la càrrega!

Així doncs, l’oftalmòleg va animar en Francisco Manuel a reprendre el seu dia a dia quotidià després de la intervenció: "Quan em va assegurar que podia tornar a la normalitat no m'ho creia, ja que anteriorment m'havien dit que tenia prohibit aixecar pes –ni tan sols podia plantejar-me agafar en braços el meu fill, que estava a punt de néixer– o realitzar qualsevol tipus d'esforç."

Precisament, aquest és un altre dels mites que hi ha respecte a la patologia i que també desmenteix l'especialista, qui afirma que "l'exercici físic postquirúrgic no té influència en l'evolució del despreniment de retina, motiu pel qual actualment no és aconsellable la inactivitat per evitar lesions retinals".

Aquesta perspectiva va permetre a en Francisco Manuel recuperar la seva afició pel ciclisme i, per primera vegada després de molt temps, va poder aspirar a participar de nou en l'exigent marxa Quebrantahuesos. "Li vaig prometre al Dr. Corcóstegui que quan completés la prova li portaria el diploma, ja que per a mi serà ell qui l’haurà guanyat en haver fet possible el que considero un miracle: tornar a fer vida normal, el més extraordinari que hi ha”.

Testimoni Francisco Manuel Hernández

Evitar la recurrència

El cas d’en Francisco Manuel és un cas típic de recurrència de despreniment de retina, un problema que afecta prop de la meitat dels pacients. Tanmateix, la necessitat de reoperació que comporta pot reduir-se considerablement amb una correcta indicació i execució de la primera cirurgia, que segons el Dr. Corcóstegui és “clau a l’hora de determinar el pronòstic i l'evolució de la malaltia". A partir d'aquí, les intervencions posteriors resulten més complexes, cosa que va fer que en Francisco Manuel tingués dificultats per trobar un especialista que li oferís garanties, fins que va trobar la solució definitiva a l’IMO.