Blanca Estrella Blanco

Perdre la capacitat de percebre detalls a causa d'un forat macular no és un procés fàcil d'assumir, i per això la confiança en els especialistes de l'IMO va ser clau per a la Blanca, qui destaca que invertir en salut és invertir en qualitat de vida.
Blanca Estrella Blanco

La Blanca Estrella Blanco, de la Rioja, va travessar les portes de l’IMO per primera vegada el 1999. Després de la visita inicial amb el Dr. José García-Arumí, va decidir continuar el tractament a l’Institut. Però, què va convèncer la Blanca? Quin va ser el motiu que la va impulsar a posar-se en mans dels especialistes de l’IMO? Ella ho té clar: “des del primer moment em van transmetre confiança, cosa imprescindible en una situació tan complexa des del punt de vista psicològic i emocional”. I és que trampejar una malaltia com el forat macular, que provoca una pèrdua progressiva de la visió de detall, no és un procés fàcil i sol generar molt dubtes. Per això la Blanca va valorar especialment “el tracte natural del doctor i del seu equip, que es van preocupar per mi i em van animar a fer front a la situació”. En aquest sentit, la pacient de l’IMO destaca que la naturalitat amb què van tractar el seu cas li va proporcionar una gran seguretat i força per continuar endavant.

De fet, el Dr. García-Arumí, especialista en retina de l’Institut, ha fet més de 1.000 intervencions de forat macular des de 1992, any en què l’IMO va començar a aplicar de manera pionera a Europa noves tècniques quirúrgiques per al tractament de la malaltia. Tal com afirma l’oftalmòleg, “hem avançat molt des d’aleshores i els resultats obtinguts són cada cop millors, amb una taxa de tancament del forat macular superior al 90%”. Un exemple ben clar és el de la Blanca mateixa, que va veure que li millorava la qualitat de vida notablement després de l’operació.

No obstant això, el camí fins arribar-hi no va ser fàcil i els alts i baixos no van faltar mai perquè, al cap d’uns quants anys, la Blanca va patir un despreniment de retina a l’altre ull, l’esquerre, que ja havia patit aquesta dolença anteriorment. La pacient es va tornar a posar en mans del seu oftalmòleg de confiança, el Dr. García-Arumí, amb un resultat molt satisfactori. Després de tot el procés d’operacions, la Blanca no duu ulleres i ha assolit un grau d’agudesa visual superior a l’habitual, tot i que no pot llegir ni estar massa estona davant de l’ordinador: “De seguida se’m cansa la vista i em ballen les lletres i els números”, diu; i afegeix que “això és el més insignificant que m’ha pogut passar perquè he sabut compensar-ho buscant altres interessos, com ara escoltar la ràdio, mirar la televisió o anar a exposicions”.

Aquesta actitud constructiva i positiva de no deixar-se arrossegar pel derrotisme és la que ha caracteritzat la història de superació de la Blanca, l’experiència de la qual demostra que no hi ha llum sense ombres. Per això ens confessa que gràcies al que ha viscut ha après a apreciar el que és realment important, la salut, perquè “invertir en salut és invertir en la meva pròpia qualitat de vida i en la dels que m’envolten”.