Cirurgia de retina en directe davant més de 600 oftalmòlegs

Els assistents a l’ESASO Retina Academy de Barcelona podran seguir a temps real les 6 operacions d’alta especialització que duran a terme els experts de l’IMO

Barcelona ha estat la ciutat escollida per l´European School for Advanced Studies in Ophthalmology (ESASO) per a la celebració de la 15a edició de Retina Academy, un congrés de primer nivell en el diagnòstic i el tractament de patologies retinals que congregarà més de 600 especialistes de tot el món.

Una de les novetats destacades de la trobada, que tindrà lloc al Palau de Congressos del 22 al 24 d'octubre, serà la sessió de dues hores de cirurgia en directe amb què s'obrirà el programa i en la qual els retinòlegs de l'IMO, els doctors Borja Corcóstegui, José García-Arumí i Carlos Mateo, realitzaran 6 intervencions des dels quiròfans de l'Institut. Entre elles, una vitrectomia combinada amb cirurgia de cataracta assistida amb làser de femtosegon en un cas de la membrana epiretinal.

Com explica el Dr. Corcóstegui, "el fet que el làser de femtosegon es trobi a pocs centímetres del microscopi quirúrgic fa possible completar la facovitrectomia sense necessitat de canviar de quiròfan". Aquesta doble intervenció en una mateixa sala d'operacions, practicada de forma pionera a l’IMO, té avantatges significatius per al pacient, ja que "l'ús del làser de femtosegon aporta un nivell molt alt de precisió i facilita que les maniobres retinals puguin fer-se amb més seguretat, motiu pel qual l'operació és menys traumàtica que la duta a terme amb els instruments convencionals".

El punt fort de la trobada Retina Academy és la seva gran vocació pràctica, quelcom que s’aprecia tant en les sessions com en les intervencions en directe des dels quiròfans de l’IMO

Innovació aplicada

Més enllà de la cirurgia en directe, la gran vocació pràctica en tota la trobada de Retina Academy és un dels punts forts del congrés, com es pot apreciar no tan sols en les temàtiques tractades (per exemple, es dedicarà un bloc a l'aplicació diària dels assaigs clínics), sinó també en el format de les sessions, que inclouran presentacions de casos, taules rodones, discussions i classes a càrrec de prestigiosos experts.

És el cas de la masterclass sobre maculopaties miòpiques que impartiran el Dr. Carlos Mateo i el Dr. Rafael Navarro, de l’IMO, o la masterclass "Revolució en el diagnòstic i en el monitoratge de les malalties maculars", en la qual la també especialista en retina de l'Institut, Anniken Burés, introduirà un nou sistema d'angiografia per OCT sense contrast, que "en pocs segons i de manera no invasiva per al pacient permet obtenir imatges d'alta qualitat", segons explica.

Així mateix, el programa de Retina Academy també constarà de dues lectures magistrals, la primera d'elles a càrrec del britànic Rupert Bourne, qui oferirà les claus de les injeccions intravítries i la pressió intraocular, i la segona presentada per Anat Loewenstein, qui parlarà dels reptes de les dones en el camp de l'oftalmologia. Altres ponents de renom que participaran al congrés seran el Dr. José Cunha-Vaz (Portugal), el Dr. Claus Eckardt (Alemanya), el Dr. Thomas Friberg (Estats Units), el Dr. Adrian Koh (Singapur) o la Dra. Ursula Schmidt-Erfurth (Àustria).

Punt de trobada

Promoure la interacció entre experts internacionals de llarga trajectòria i joves oftalmòlegs de tot el món és un dels reptes prioritaris de l’ESASO, la primera escola europea de formació avançada en oftalmologia. Impulsada el 2009 pel Dr. Giuseppe Guarnaccia –actual director– i pel Dr. Borja Corcóstegui –president del Comitè Científic, a més de director mèdic de l’IMO– busca liderar el progrés mèdic, científic i social amb un model únic de perfeccionament postuniversitari.

El cos mèdic de l’Institut està plenament involucrat en els mòduls docents de l’ESASO, escola europea de formació avançada en oftalmologia, els quals donen cobertura a les diverses subespecialitats oftalmològiques.

Per a això, ofereix un pla docent que dóna cobertura a les diverses subespecialitats oftalmològiques mitjançant mòduls d’una setmana de durada, en els quals el cos mèdic de l’Institut està plenament involucrat com a personal docent i equip organitzador. És el cas del mòdul de Retina Mèdica i Quirúrgica dirigit pel Dr. Borja Corcóstegui, el mòdul de Cirurgia Oculoplàstica coordinat pel Dr. Ramón Medel i la Dra. Luz María Vásquez, o el mòdul de Cataracta i Cirurgia Refractiva Intraocular encapçalat pel Dr. José Luis Güell, que, a més, s’ha celebrat a les instal·lacions de l’IMO els dos darrers anys.