Especialistes europeus debaten a Barcelona sobre una nova plataforma que aplica la intel•ligència artificial a la cirurgia de cataracta

La reunió, organitzada per Alcon a l’IMO, inclou cirurgia en directe amb la nova plataforma quirúrgica, que permet més individualització i precisió en aquest tipus d’operacions. Les sis intervencions previstes també podran seguir-se en línia pel sistema livestream

L’Institut de Microcirurgia Ocular de Barcelona (IMO) acullirà una reunió professional a la qual acudiran 150 dels millors especialistes en cataracta d’Europa, convocats per la companyia especialitzada en productes per a la cura ocular Alcon, per debatre sobre la nova plataforma Cataract Refractive Suite, un equip quirúrgic que proposa l’aplicació de la intel•ligència artificial per a una programació més individualitzada i una execució més precisa de la cirurgia de la cataracta.

Alcon ha organitzat aquest esdeveniment a l’IMO perquè és un dels centres més avançats d’Europa en cirurgia oftalmològica, a més de ser pioner a disposar d’aquesta nova plataforma.

Cirurgia de la cataracta

La cirurgia de cataracta és una de les intervencions quirúrgiques més habituals, amb pràcticament 22 milions d’operacions l’any arreu del món. El nombre d’intervencions de cataracta està creixent ràpidament a causa dels canvis demogràfics i de l’accés creixent a l’atenció mèdica. A més, els estàndards assistencials per a la cirurgia de cataracta estan avançant arreu del món, cosa que genera més demanda d’equips sofisticats. El procediment quirúrgic més habitual i àmpliament aplicat per eliminar la cataracta és la facoemulsificació (faco), que consisteix a practicar una petita incisió a l’ull, seguida de la inserció d’una sonda minúscula en la qual es fa servir energia d’ultrasons faco (USP, per les sigles en anglès) per ajudar a fragmentar i eliminar la cataracta de l’ull. Finalment, s’implanta una lent intraocular que substitueix la lent natural de l’ull (el cristal•lí).

Més individualització i més precisió

El nou equipament que centrarà la reunió a l’IMO consta de tres instruments d’alta tecnologia que es fan servir en la cirurgia de la cataracta –un facoemulsificador, un làser de femtosegon i un microscopi oftàlmic– que, alhora, poden connectar-se a un equip capaç de proposar al cirurgià un pla quirúrgic especial per a cada pacient, gràcies a la fusió i optimització de dades que fa a partir de les proves preoperatòries, de les mides oculars del pacient, de les de la lent a implantar, etc.

Aquest processador permet més individualització i precisió en la cirurgia de la cataracta. Per debatre el funcionament d’aquesta nova aportació a la facoemulsificació, sis oftalmòlegs encapçalats pels doctors J.L. Güell i Daniel Elies, del Departament de Còrnia i Cirurgia Refractiva de l’IMO, mostraran aquesta tarda als seus col•legues sis operacions que podran seguir-se en directe des de l’auditori de l’Institut i des del Palau de Congressos de París, on té lloc el 120 Congrés de la Societat Francesa d’Oftalmologia.

D’aquesta manera, els especialistes en cataracta d’aquest país que no hagin pogut desplaçar-se a Barcelona perquè tots dos esdeveniments coincidien podran participar també en el debat. A més, les cirurgies podran seguir-se en directe i en obert, pel sistema livestream, a través de l’enllaç http://new.livestream.com/IMO/alcon-innnovation-day. Està previst que les sis operacions tinguin lloc entre les 15 h i les 19.50 h.

La nova plataforma Cataract Refractive Suite incorpora un equip quirúrgic que aplica la intel•ligència artificial per a una programació més individualitzada i una execució més precisa de la cirurgia de la cataracta.

 

 

Característiques tècniques dels components de la nova plataforma Cataract Refractive Suite

La Cataract Refractive Suite d’Alcon incorpora múltiples innovacions i tecnologies sofisticades, cadascuna d’elles dissenyada per ser la millor de la seva categoria per separat, tot i que també poden emprar-se conjuntament com a part de la Suite de sala d’operacions per potenciar-ne encara més els avantatges.

Facoemulsificador CENTURION®

El Sistema de Visió CENTURION® constitueix l’única tecnologia de facoemulsificació intel•ligent que optimitza cada segon de la intervenció de cataracta. Aquest nou sistema s’adapta de manera automàtica i contínua a les condicions canviants de l’ull, de manera que proporciona una PIO (pressió intraocular) més constant i més estabilitat de la càmera anterior en cada etapa de l’operació.

Microscopi LuxOR™

La família de microscopis oftàlmics LuxOR™ fa possible una millor visualització al llarg de la intervenció i una facilitat d’ús més gran durant la col•locació i programació del microscopi, abans o durant la cirurgia de cataracta. El capçal òptic LuxOR™ ha estat dissenyat per superar les nombroses limitacions d’il•luminació que presenten altres microscopis quirúrgics i que poden afectar la visualtizació. Això permet que el cirurgià tingui més llum en tot moment.

Làser de femtosegon LenSx®

El làser LenSx® brinda al cirurgià els avantatges de la tecnologia de femtosegon (precisió a microescala, exactitud i previsibilitat) perquè fa servir impulsos làser de femtosegon enfocats per practicar incisions a la càpsula de la lent, al cristal•lí i a la còrnia. Això redunda en tractaments que s’adapten a la mida de les especificacions del cirurgià i brinden un grau d’exactitud extraordinari.

Sistema Guiat per Imatges VERION™

Per mitjà de l’ús de tecnologia avançada, el Sistema Guiat per Imatges VERION™ ha estat dissenyat per optimitzar a la perfecció la planificació i la guia quirúrgica a la sala d’operacions atenent de manera sistemàtica molts dels factors clau per a un bon resultat refractiu: mesuraments preoperatoris precisos, planificació quirúrgica eficaç, mida i ubicació de la capsulorexi, planificació d’astigmatisme induït en la cirurgia (AIC), mida i ubicació de la incisió i posició i alineació de la LIO.

Tot plegat permet als cirurgians planificar i executar millor alguns dels passos més desafiants del procediment a través d’una tecnologia patentada, capaç de capturar una imatge de referència d’alta resolució de l’ull del pacient que proporciona un seguiment en temps real i detalls exactes de posicionament per fer la incisió i alinear la LIO de manera precisa.