L’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, destaca la importància de la prevenció durant la cloenda de la Setmana Sènior

La Fundació IMO clou avui la setmana de prevenció de malalties oculars associades a l’edat amb 340 revisions a persones de més de 60 anys. Una actitud preventiva evitaria gran part dels casos de pèrdua severa de visió i de ceguesa per DMAE i glaucoma, segons els especialistes
Revisió oftalmològica a Xavier Trias

La Fundació IMO clou avui la Setmana Sènior, cinc dies d’activitats orientades a la promoció de la salut ocular i la qualitat de vida dels més grans de 60 anys incloses a la campanya “Et queda molt per veure!” En total, 340 persones d’aquesta franja d’edat s’hauran sotmès als controls oculars gratuïts oferts des de la Unitat de Diagnòstic Precoç de l’Institut de Microcirurgia Ocular que l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, va visitar ahir abans de presidir la clausura de la Setmana Sènior. Durant la seva intervenció, l’alcalde va destacar la importància de la prevenció, especialment en la maduresa, un grup d’edat cada vegada més nombrós, i amb el qual la ciutat de Barcelona, adherida a l’Any Europeu de l’Envelliment Actiu i la Solidaritat Intergeneracional, té un especial compromís. Abans de la seva intervenció, l’alcalde també es va sotmetre a la revisió ocular que la Fundació IMO ha ofert durant tota la setmana als més grans de 60 anys i va poder confirmar el seu bon estat de salut ocular.

A l’acte de cloenda també hi van ser la delegada de Salut de l’Ajuntament, Cristina Iniesta, i la comissionada de Gent Gran, Assumpció Rosset, com també Alfons Bielsa, president del Col•legi Oficial d’Òptics Optometristes de Catalunya (COOOC) i Mario Cugat, president de FATEC (Federació d’Associacions de la Tercera Edat de Catalunya). A continuació, oftalmòlegs de diverses subespecialitats van fer una taula rodona en què van concloure que “una actitud preventiva, amb revisions biennals a partir dels 40 anys o anuals a partir dels 60 o si es tenen factors de risc, acompanyades d’hàbits saludables, evitaria gran part de les pèrdues severes de visió que resulten de la DMAE o el glaucoma, dues de les principals malalties oculars associades a l’edat”. Segons el Dr. Borja Corcóstegui, especialista en retina i director mèdic de l’IMO, “totes dues malalties poden ser devastadores per a la visió i, en general, avancen sense oferir símptomes fins que el dany ja és molt important i irreparable. Per tant, el diagnòstic i el tractament precoç són la principal estratègia per aturar la pèrdua de visió o alentir-la”.

En aquest sentit, els oftalmòlegs van alertar de la importància de desenvolupar de manera urgent programes de prevenció per a les persones de més edat i van recordar que “perdre visió en edats avançades és especialment limitador perquè la capacitat d’adaptació a aquesta situació és menor que quan som més joves i que el problema visual se suma a altres condicionants físics i psíquics lligats a l’edat. Una mala visió en la maduresa és causa de caigudes, de por de sortir al carrer i de falta de relació amb l’entorn, cosa que produeix un sentiment d’aïllament i afavoreix l’aparició de depressions”.

Xavier Trias es revisa la visió a la Setmana Sènior

Durant la taula rodona, els especialistes també es van referir a una enquesta feta per la Fundació IMO amb motiu d’aquesta campanya de prevenció que posa de manifest l’elevada incidència de les patologies oculars a l’edat madura. Segons el sondeig, el 78% de les persones de més de 60 anys té problemes de visió i en el 66% dels casos l’edat ha estat el factor determinant, ja que un 53% afirma que la patologia li ha aparegut a la maduresa, mentre que un 13% admet que li ha empitjorat amb el pas dels anys.

A banda dels defectes refractius (35%) i la presbícia o vista cansada (17%), els principals problemes de visió que afecten la gent gran són la cataracta (27%), el glaucoma (8%), les patologies de retina (6%) i la DMAE (3%). En alguns casos (7%), les malalties oculars estan relacionades amb un altre problema de salut, la majoria amb la diabetis (44%) i, en menor grau, amb la hipertensió (31%) o amb una cardiopatia (13%). Pel que fa a la qualitat de vida, més del 23% dels afectats diu que està limitat pel seu problema ocular (a un 17% el limita força, a un 4%, molt i a un 2%, totalment). Les principals dificultats amb què es troba la gent gran amb problemes de visió estan relacionades amb la capacitat lectora (31%), que alhora és el hobby preferit de la majoria (21%).

La Setmana Sènior es va inaugurar dilluns passat amb un col•loqui sobre l’envelliment actiu en el qual van participar la creadora de Les 3 Bessones, Roser Capdevila; la periodista i assagista Margarita Rivière; el director científic de la Fundació La Caixa, Jorge Wagensberg; el notari Juan José López Burniol i el director de l’IMO, el Dr. Borja Corcóstegui.