Els darrers avenços en contactologia donen resposta a persones amb intolerància a les lentilles

Lents esclerals, multifocals o dissenyades a mida per a cada còrnia

El Congrés de Contactologia Avançada i Superfície Ocular que va tenir lloc el passat mes de juny a l’IMO va abordar els diversos avenços per superar la intolerància a les lentilles. “La conclusió és que actualment ja tenim lents de contacte per a gairebé tot: vista cansada o presbícia, astigmatisme i graduacions complicades, progressives toves o semirígides... Hi ha diversos tipus de lents que funcionen gairebé per a tot tipus de persones, encara que a tothom no li funcioni el mateix”.

Entre els principals avenços destaquen les lents esclerals, per a usuaris amb còrnies irregulars –que no sostenen bé les lents tradicionals– o per a pacients amb ull sec, a qui l’ús de lentilles irrita la còrnia.

L’avenç que presenten aquestes lents és el disseny en forma de “caputxó” que les manté paral•leles a la còrnia però sense tocar-la, desplaçant el punt de suport al perímetre de la lentilla, que descansa damunt l’esclera (la part blanca contigua a la còrnia, que no té sensibilitat).

A més, entre la còrnia i la lent es col•loca una llàgrima artificial que lubrica constantment la superfície ocular. Segons Laura González, “les lents esclerals corregeixen defectes refractius, però a més eviten el trauma mecànic perquè protegeixen la superfície, actuen com a lents terapèutiques perquè milloren l’ull sec i poden retardar la necessitat de trasplantament per queratocon" (aprimament de la zona central de la còrnia que produeix astigmatisme irregular i que és la primera causa de trasplantament corneal en pacients joves).

Un altre tema que es va abordar a la trobada va ser el de les lents multifocals, que proporcionen una bona visió de lluny i de prop i que és una opció que escullen cada vegada més persones a partir dels 40 anys, quan sol començar a aparèixer la presbícia. Tanmateix, els optometristes van advertir que, encara avui, prop del 80% de les persones amb vista cansada desconeix l’existència d’aquesta opció.

Finalment, els especialistes van destacar el paper de noves tècniques d’exploració ocular, com l’OCT anterior (tomografia de coherència òptica), que permet, mitjançant un feix de làser infraroig, obtenir una imatge microscòpica i en tres dimensions de la còrnia. Gràcies a l’OCT, “podem veure de manera objectiva com la lent de contacte es recolza en cada punt de la còrnia i, per tant, dissenyar-la absolutament a mida”.

Hàbits d’ús de les lents de contacte

L’institut d’investigació de mercat GfK va fer un estudi interessant el juliol de 2011 sobre els hàbits de les lents de contacte entrevistant més de 2.600 persones d’entre 12 i 65 anys.

 • Espanya té 2,5 milions d’usuaris de lents de contacte d’entre 12 i 65 anys, un 7,4% de la població espanyola d’aquesta franja d’edat.
 • En canvi, 6 de cada 10 espanyols de 12 a 65 anys mai no han fet servir lents de contacte ni cap altre mitjà de correcció visual.
 • La mitjana d’edat a Espanya per començar a fer servir lents de contacte són els 21,3 anys (més del 60%).
 • Pràcticament la meitat dels usuaris de lents de contacte (48%) al•ludeixen l’estètica com a motiu per començar-les a dur. 1 de cada 3 usuaris esmenta la comoditat o la seguretat i 1 de cada 4, el fet de tenir millor visió.
 • La majoria d’usuaris de lents de contacte tenen miopia, en una proporció més gran els homes i els joves menors de 25 anys, i 3 de cada 10 usuaris diu que té astigmatisme.
 • Més de la meitat dels usuaris de lents de contacte fa servir lentilles toves mensuals (51,5%), la majoria joves menors de 25 anys.
 • De tots els usuaris que han deixat de fer servir lents de contacte, el 23,2% diu que les ha deixat per incomoditat, el 22,3% perquè s’ha operat i el 17,9% perquè els ha generat problemes a l’ull.
 • Quatre de cada 10 usuaris de lents de contacte ha desat alguna vegada les lentilles a l’estoig sense canviar el líquid, especialment els joves menors de 25 anys.
 • Només 3 de cada 10 usuaris de lents de contacte canvia l’estoig portalents un cop al mes. La resta sol canviar-lo amb menys freqüència.
 • La mitjana d’hores que els usuaris de lentilles se les posen és de 9,45 al dia. Tot i que alguns estan per sota de les 8 hores que recomanen els especialistes, un 16,7% les duu 12 hores diàries i un 14,6%, entre 13 i 24 hores. Els usuaris de 35 a 44 anys són els que més n’abusen.
 • Quatre de cada deu usuaris de lents de contacte fa alguna migdiada amb les lentilles posades i 2 de cada 10 hi dorm tota la nit. Els homes ho fan més que no les dones.
 • El 40% dels usuaris de lents de contacte acudeix a un professional per revisar les lentilles un cop l’any, mentre que un 15% no ho fa mai.