Laura González, de l’IMO: “8 o 10 hores amb les lents de contacte posades com a màxim està bé. Hi ha persones que les duen 14 o 16 hores o més”

Sabem quan hem de fer servir ulleres o lents de contacte? Fem un bon ús d’aquesta mena de tractaments? Entrevista a Laura González, òptica optometrista de l’IMO, avui 11 de juny a ‘El Dia a la COM’ de Com Ràdio

Fa poc vas coordinar un congrés de contactologia i superfície ocular a l’IMO. Quines conclusions en van sortir?

Hem arribat a la conclusió que ja tenim lents de contacte per a gairebé tot: vista cansada o presbícia, astigmatisme i graduacions complicades, progressives toves o semirígides... Hi ha diferents tipus de lents que funcionen per a quasi tot tipus de persones, tot i que a tothom no li va bé el mateix. També hi ha la monovisió, en què es graduen els ulls de manera diferent: el dret de prop i l’esquerre una mica més de lluny, per exemple.

Per què hi ha persones que trien les lents de contacte i els són còmodes i d’altres que no?

Laura González, óptica optometrista del IMO Laura González, òptica optometrista de l’IMO

 

Pot ser un tema de sequedat, perquè treballar moltes hores amb l’ordinador asseca molt l’ull, ja que parpellegem poc. O potser aquestes persones no fan servir el tipus de lent adequat.

Tothom pot dur lents de contacte?

Tota persona que tingui la còrnia sana i que no tingui cap altra patologia ocular podria dur lents de contacte. No tothom s’hi adapta i depèn de la motivació de cadascú i de les activitats per a les quals les vol fer servir: fer esport, anar a treballar…

L’ús extens de les lents de contacte pot causar complicacions corneals?

La conclusió a què vam arribar al Congrés va ser que les lents que es fan servir per dormir i que, per tant, són d’ús extens, poden provocar més complicacions que no les que es fan servir i es llencen en un dia. I el tema és que moltes persones fan servir les lents d’un sol dia per a l’ús extens. Aquest és el problema.

No és més lògic treure’s les lents per dormir, siguin d’un dia o siguin d’ús extens?

Sí, és molt millor, però hi ha pacients que hi van tan còmodes que no se’n recorden i no se les treuen ni per dormir ni per anar a la piscina o a la platja. No n’hem d’abusar. Si se n’abusa és quan vénen les infeccions que poden acabar en problemes greus de còrnia.

Passen per un bon moment les lentilles? És millor dur les ulleres de tota la vida o bé la intervenció?

Són diferents opcions. Cadascú ha de pensar, pel seu cas, què li va millor.

Com és el manteniment de la higiene de les lents de contacte?

S’han de fer servir els líquids que els òptics recomanen i canviar l’estoig cada mes, que també acumula bacteris, i netejar-los cada dia amb aigua calenta. S’ha de tenir clar que si la lent és d’un sol ús s’ha de llençar quan s’acaba el dia. Si és d’ús extens demana una higiene estricta per evitar infeccions.

Quina seria la millor quantitat d’hores per dur unes lents posades?

Entre 8 o 10 hores com a molt. Hi ha persones que les duen 14 o 16 hores i que els fa mandra treure-se-les per dormir. Aquí vénen els problemes. Cal fer un ús conscient de les lents de contacte per evitar-los. Entre d’altres consells, Laura González, ha comentat que cal tenir cura dels ulls, que en general els cuidem poc perquè ens n’oblidem. Si treballem amb l’ordinador, ser conscients de parpellejar sovint per lubricar-los, dur ulleres de sol per protegir-los i fer una bona higiene si duem lents de contacte. Escolta l’entrevista sencera a Com Ràdio.