Ens ha visitat el Dr. Giuseppe Guarnaccia, director d’ESASO: “Hem fet el salt a l’Àsia per formar els oftalmòlegs del continent on viuen més de la meitat dels invidents del món”

L’ESASO (European School for Advanced Studies in Ophthalmology) pretén omplir un buit en la formació postuniversitària dels oftalmòlegs europeus. Col•labora amb institucions oftalmològiques d’alt nivell, entre les quals hi ha l’IMO, i té el suport de les societats professionals més importants d’Europa

L’IMO manté una estreta col•laboració amb l’ESASO, el director de la qual, el Dr. Giuseppe Guarnaccia, ens visita habitualment. Aprofitem una de les seves estades a l’Institut perquè ens expliqui més detalls del projecte en companyia de Maurizio Postorino, alumne d’ESASO, que està cursant el màster en retina de l’IMO.

Qui hi ha darrere d’aquesta idea?

La idea va sorgir d’un grup d’oftalmòlegs que, a més de cirurgians, érem docents, entre ells, el Dr. Borja Corcóstegui, que presideix el Comitè Científic de l’ESASO, i jo mateix. A més, en la creació de l’Escola hi van participar l’Ajuntament de Lugano, la Universitat Suïssa, la Societat Oftalmològica de Suïssa, el Cantó de Ticino i fundadors privats, tots membres del Consell de Direcció de l’Escola.

Com s’estructura la formació que obtindrà un oftalmòleg a l’ESASO?

El programa de formació consta de 5 mòduls, d’una setmana de durada cadascun, que abasten totes les especialitats oftalmològiques: retina, còrnia i cirurgia refractiva, glaucoma, oculoplàstia, pediatria i estrabisme. Al final de la formació, l’alumne té l’oportunitat de sol•licitar un màster en un dels centres col•laboradors de l’Escola.

Quins centres oftalmològics, a més de l’IMO, col•laboren en aquests programes de màster?

En cataracta, còrnia i cirurgia refractiva, tenim el suport de la Universitat de Barcelona. En retina, els nostres alumnes poden optar a fer el màster a l’IMO, a la Clínica Universitària de l’Hospital General de Viena (Àustria) o a l’Hospital San Rafael de Milà (Itàlia). També en retina tenim el suport del Columbia University Medical Center, a Nova York, i de l’Hospital Universitari d’Anvers, a Bèlgica.

Quins requisits exigeix l’ESASO per accedir a un màster o programa de fellowship?

L’estudiant ha d’haver fet els cinc mòduls previs d’ESASO i superar una entrevista amb una comissió presidida pel Dr. Corcóstegui, de l’IMO, i de la qual formen part cirurgians de prestigi internacional, com el Dr. Leonidas Zografos, director mèdic del Jules Gonin Eye Hospital de Lausana (Suïssa); el Dr. Stanley Chang, de la Columbia University de Nova York; el Dr. Nicholas Evans, del Royal Eye Infirmary de Plymouth, al Regne Unit; la Dra. Ursula Schmidt-Erfurth, del Medical University of Wien, a Viena (Àustria); el Dr. Maurizio Battaglia, de l’Hospital San Rafael de Milà (Itàlia) i jo mateix com a director de l’ESASO.

Què suposa per als estudiants seleccionats accedir al màster?

No només és l’oportunitat d’aprendre en un centre punter en oftalmologia sinó que, a més, l’ESASO finança la beca que cobreix els estudis de tot l’any. L’ESASO ha obert recentment un altre campus a Singapur.

Quin ha estat el motiu d’aquesta expansió?

L’ESASO Àsia es va crear el 2010 per oferir formació especialitzada als oftalmòlegs d’un continent on viuen més de la meitat de les persones cegues del món. En aquell moment no hi havia formació postuniversitària per als oftalmòlegs i vam pensar que seria una oportunitat per compartir coneixement i experiències de perfeccionament per als professionals de la zona. Es va triar Singapur com a localització per al Campus per l’estatus de “Suïssa d’Àsia”, amb un sistema acadèmic ben desenvolupat, una ubicació cèntrica, bones infraestructures i instal•lacions i una estabilitat política i social.

A més de l’activitat en aquests dos campus, l’ESASO fa mòduls formatius a d’altres països. L’últim que vam fer va ser de cirurgia oculoplàstica, coordinat pel Dr. Ramón Medel, de l’IMO. Al curs, que va tenir lloc a la Universitat de Malta, hi van assistir un total de 28 participants de 14 països diferents. Enguany temim previstos dos mòduls formatius a la Universitat d’Ankara (Turquia), en col•laboració amb el Dr. Emin Ozmert.

En què consisteix l’obra social que també fa l’ESASO?

És un programa d’ajuda a països en vies de desenvolupament. Per exemple, col•laborem amb la Fundació Ulls del Món i oferim beques a oftalmòlegs de països desafavorits perquè completin la formació als millors centres d’Europa.

Quines són les claus que han permès a l’ESASO tenir aquest gran prestigi internacional malgrat tenir tan pocs anys?

L’ESASO col•labora estretament amb un seguit d’institucions d’alt nivell oftalmològic, entre elles l’IMO, a més de tenir el suport de les societats oftalmològiques més importants d’Europa, com ara l´ ESCRS (còrnia), Euretina (retina), la European Glaucoma Society (Glaucoma), Arvo (Association for Research in Vision and Ophthalmology)… A més, hem iniciat el procés per acreditar el nostre programa formatiu a la convenció de Bolonya.

L’ESASO

L’ESASO (European School for Advanced Studies in Ophthalmology) es va crear el 2008 amb l’objectiu d’oferir programes de màster als oftalmòlegs europeus i per proporcionar-los una formació continuada específica amb el suport de cirurgians internacionalment reconeguts i de diverses universitats i centres mèdics de prestigi. El seu model d’ensenyament vol divulgar de manera efectiva coneixements oftalmològics basats en la combinació de teoria i pràctica, de manera que els experts mostrin als alumnes com enfrontar-se a situacions i problemes reals.