Les claus de la cirurgia refractiva

Els tractaments de problemes refractius, com són la miopia, la hipermetropia i l’astigmatisme, han avançat molt els darrers anys gràcies tant al desenvolupament mèdic desplegat com també al que permeten les últimes i més noves tecnologies aplicades a aquest camp
Láser excímer: moldear la córnea para que enfoque mejor. Doctor Elies de IMO Barcelona

 

1. Factors d’èxit

Per optar per una o altra tècnica de cirurgia per a la correcció de problemes de refracció (miopia, hipermetropia i astigmatisme) és important fer una bona anàlisi de l’ull, ja que el 80% de l’èxit de la cirurgia refractiva dependrà d’un bon diagnòstic i una correcta indicació.

2. Cirurgia amb làser excímer

La cirurgia refractiva amb làser excímer (tant a la superfície com a l’interior de la còrnia) avui és més segura que no pas fa uns quants anys i ofereix més qualitat de visió i un menor índex de reintervencions. La correcció és definitiva, tot i que amb el temps alguns pacients poden tornar a patir un defecte de refracció.

3. Canvis a la indicació

El làser excímer (LASIK) continua sent la tècnica preferent de cirurgia refractiva, tot i que ha deixat d’indicar-se en pacients amb més de 8 diòptries. Això suposa un canvi radical respecte de fa només 15 anys, quan s’operava pacients que presentaven fins a 16 diòptries.

4. Tècnica amb més precisió

Una de les principals novetats en la tècnica LASIK és la introducció d’un altre làser, anomenat de femtosegon, per fer el flap o la lamel•la corneal. La gran precisió que té permet actuar en còrnies molt planes, molt corbes o primes que no es podien operar amb la tècnica habitual de Lasik.

5. Auge de les lents intraoculars

La implantació de lents intraoculars va en augment perquè es tracta d’una pràctica reversible i que ofereix uns excel•lents resultats òptics. Els últims anys també es fan servir per solucionar la presbícia o vista cansada en persones de més de 55 anys amb problemes refractius.