Coneix les cinc claus de la cataracta

La cataracta és la pèrdua de transparència del cristal•lí, la lent natural de l’ull, que és darrere de la pupil•la.

exploración en consulta oftalmológica de cataratas

A través d’aquesta lent passen els rajos de llum fins a la retina i allà es formen les imatges. Per això, quan el cristal•lí perd transparència i impedeix el pas nítid de la llum a la retina, el pacient pateix una pèrdua progressiva de la visió. En funció de la mida i de la localització de les zones opaques del cristal•lí, pot no notar-se el desenvolupament de la cataracta. La fotofòbia és un símptoma molt habitual de la cataracta. En aquest cas, la llum resulta molt molesta. La Dra. Nieto de l´ IMO, especialista en còrnia, explica 5 claus bàsiques de la cataracta per conèixer millor aquesta patologia i saber què la provoca.

1. L’envelliment, la causa més habitual

L’envelliment és la causa més habitual d’opacitat del cristal•lí (afecta més del 50% dels més grans de 65 anys), tot i que també pot donar-se per causes congènites, per traumatismes, o pot estar associada a altres malalties oculars o sistèmiques o a determinats fàrmacs (com els corticoides).

2. Símptomes contradictoris

Un augment de la miopia a partir dels 50 pot ser símptoma de cataracta; i també una aparent recuperació de visió que permeti, de sobte i en edat avançada, prescindir de les ulleres per llegir. Els canvis que la cataracta causa en el cristal•lí poden convertir-lo en una espècie de lent d’augment.

3. Les primeres sospites

A vegades, la cataracta passa desapercebuda. És habitual en persones més grans que sigui la família qui en sospiti quan detecta pèrdua de seguretat en caminar o en baixar escales. És important anar a l’oftalmòleg si hi ha dificultats de mobilitat no relacionades amb altres problemes degeneratius o de salut.

4. Cirurgia per ultrasons

La tècnica quirúrgica de referència és la facoemulsificació per ultrasons. Consisteix a fragmentar la cataracta a través d’una petita incisió; aspirar els fragments del contingut opac del cristal•lí i deixar només el sac transparent que l’embolcalla i implantar una lent intraocular artificial.

5. Una intervenció que no és banal

Tot i ser la cirurgia més freqüent en adults i oferir un elevat percentatge d’èxit, requereix una bona indicació i una correcta execució per part d’un cirurgià amb experiència. A més, alguns casos comporten més risc, com ara els ulls operats prèviament i amb altres patologies o els pacients diabètics.