Què és l’orbitopatia tiroïdal? I els tumors orbitaris?

La cirurgia plàstica ocular i orbitària que es fa a l’Institut de Microcirurgia Ocular garanteix el millor tractament de patologies tant estètiques com funcionals. L’IMO és centre de referència a Espanya en el tractament de patologies oculars greus com els tumors orbitaris.

Orbitopatia tiroïdal

L’orbitopatia tiroïdal abans de la cirurgia
I després de la cirurgia

La patologia més estesa a l’òrbita és l’orbitopatia tiroïdal, una malaltia inflamatòria relacionada amb el tiroide. Representa prop del 70% de les patologies orbitàries. En els casos lleus, la inflamació provoca retracció de la parpella superior i deixa al descobert una part important del globus ocular.

En l’orbitopatia moderada es produeix un engruiximent dels músculs extraoculars, que pot provocar estrabisme (desviació d’un ull), diplopia (visió doble) i exoftàlmia (ulls de mussol). La malaltia pot arribar a ser molt greu per a la visió si comprimeix el nervi òptic perquè pot causar ceguesa. En aquests casos, la cirurgia d’òrbita s’encarrega de problemes oculars, estètics i funcionals de la malaltia i recupera la visió si s’actua a temps.

Tumors orbitaris

L´ IMO és també centre de referència a Espanya en el tractament de tumors orbitaris. La majoria són angiomes benignes i evolucionen lentament durant anys. Els especialistes de l’Institut adverteixen, però, que un diagnòstic i un tractament precoços són molt importants perquè el temps pot ser crucial per salvar l’ull en casos greus. Alguns signes d’alarma són la proptosi o exoftàlmia (desplaçament anterior del globus ocular), el dolor, les alteracions en la mobilitat ocular, el desplaçament del globus ocular o la pèrdua de visió.

Els tumors malignes poden aparèixer de manera sobtada i experimentar un creixement molt agut; són una urgència que, a vegades, requereix aplicar en qüestió d’hores un tractament que consisteix en cirurgia de mínima incisió per extreure el tumor i que a vegades pot requerir l’ajuda de quimioteràpia o radioteràpia.

A les vies lacrimals, el principal avenç és la DCR (dacriocistorinostomia) endoscòpica endonasal. Es tracta d’un procediment quirúrgic pioner a Espanya, que obre una nova via de la llàgrima cap a la fossa nasal quan el conducte natural s’ha obstruït. L’IMO aposta per aquesta cirurgia sense talls des de fa 10 anys perquè és poc traumàtica, redueix el postoperatori i ofereix resultats excel•lents.