7 pautes per trencar el cercle viciós de l’ull sec

11 de febrer de 2019

La sequedat, sensació de cos estrany, enrogiment, picor i irritació ocular no sempre s’associen a una possible síndrome d’ull sec, que afecta prop d’una persona de cada tres i que també pot ocasionar fotofòbia i visió fluctuant, a més de lesions a la còrnia i la conjuntiva en alguns pacients. Si no se’n tracten les causes, la simptomatologia i les seves conseqüències solen anar a més, a causa dels desequilibris que es produeixen a la pel·lícula lacrimal. Per trencar el cercle viciós de l’ull sec i reduir-ne l’impacte en la qualitat de vida, especialistes europeus congregats a l’IMO, amb motiu de l’”Ocular surface masterclass, han ofert alguns consells clau de cara als doctors que s’han d’enfrontar amb aquesta patologia.

1. No tots els pacients amb ull sec són iguals

La Dra. Mercè Morral, oftalmòloga de l’Àrea d’Ull Sec de l’IMO i ponent del curs promogut per Théa, ha posat en relleu que “l’ull sec pot requerir un tractament diferent en cada persona, que s’ha de dissenyar a mida”. Per això, el primer pas és un bon diagnòstic, recolzat per tests que determinen la composició i la quantitat de llàgrima, així com tècniques per valorar l’estat de les glàndules de Meibom i la qualitat de la pel·lícula lacrimal. Segons el Dr. José Luis Güell, també especialista de l’Institut i membre del comitè organitzador de la trobada, “equips com l’HD Analyzer permeten avaluar la llàgrima de forma objectiva i dinàmica, analitzant a temps real com la seva falta d’estabilitat pot provocar fluctuacions en la visió”.

Aquestes proves complementàries aporten dades per corroborar els símptomes que afligeixen ​​els pacients, afinar en la classificació del tipus d’ull sec i esclarir què desencadena la malaltia per tal de seleccionar el tractament més eficaç en cada cas: no és el mateix un ull sec per dèficit de llàgrima que per mala qualitat de la llàgrima. Així mateix, els experts tenen en consideració un nou tipus d’ull sec arran de les últimes guies clíniques: el neuropàtic. “Els seus mecanismes encara són poc coneguts i es dona en pacients que tenen molèsties i dolor intens, malgrat que en l’exploració ocular no s’aprecien alteracions importants”, explica Morral.

Taller pràctic de l'"Ocular surface masterclass", que va tenir la participació de l'equip d'oftalmòlegs i optometristes de l'Àrea d'Ull Sec de l'IMO.

2. Tenir en compte les parpelles

Aquestes estructures també desenvolupen un paper important en l’ull sec, ja que a l’interior es troben les glàndules de Meibom, que aporten el component gras o lipídic de la llàgrima per evitar que s’evapori. Els especialistes europeus reunits a l’IMO opinen que “quan hi ha una disfunció d’aquestes glàndules i/o blefaritis (inflamació de la vora de la parpella), és important incidir en el fet que el pacient adopti rutines d’higiene palpebral que ajudin a eliminar l’excés de bacteris i de greix mitjançant l’aplicació de calor i de massatges, a més de neteja amb productes específics”. Si amb això no n’hi ha prou, també es pot optar pel reforç de tractaments punters a consulta, com ara la microexfoliació palpebral (Blephex), que elimina les restes que s’acumulen a les vores de les parpelles per millorar la qualitat de la pel·lícula lacrimal i reduir la inflamació de la superfície ocular, o la pulsació tèrmica (LipiFlow), que proporciona massatges i calor a la zona palpebral amb aquesta mateixa finalitat.

3. Pensar en la inflamació

El Dr. Güell, coordinador del Departament de Còrnia, Cataracta i Cirurgia Refractiva de l’IMO, apunta que “la majoria de pacients amb ull sec presenten inflamació aguda o crònica que s’ha de tractar de forma específica, ja que si no és molt difícil que millorin significativament”. En aquest sentit, es poden prescriure fàrmacs antiinflamatoris com ara corticoides suaus o ciclosporina. A més, un consum alt de suplements àcids grassos omega 3 o tractaments que ajuden a mantenir en bon estat les parpelles també redueixen la inflamació.

4. No totes les gotes són iguals

Cada vegada hi ha més varietat de llàgrimes artificials a disposició dels pacients per pal·liar la sequedat i la irritació. És preferible indicar les que no porten conservants i incorporen substàncies de farciment, pel seu poder hidratant superior i un cert efecte regeneratiu. Pel que fa a la reparació de la superfície ocular per a casos severs d’ull sec, hi ha un altre tipus de gotes “enriquides” i amb característiques similars a les de la llàgrima pròpia.

Els experts van discutir casos pràctics d'ull sec i diferents estratègies per a prevenir-lo, diagnosticar-lo i tractar-lo.

5. Incidir en els factors de risc de l’ull sec

Segons els experts en superfície ocular, “més enllà de tots els avenços terapèutics, una de les millors estratègies enfront de l’ull sec és la prevenció“. Per això és important adoptar mesures ambientals enfront de factors de risc com ara la calefacció o els aires condicionats. També es recomana descansar la vista a l’hora de treballar davant l’ordinador, llegir o conduir de forma perllongada, ja que en aquestes situacions es redueix el parpelleig que distribueix la llàgrima. D’altra banda, els usuaris de lents de contacte han de ser especialment curosos amb el seu ús i manteniment per no afavorir la sequedat ocular.

6. Educar el pacient

Els especialistes destaquen que és clau dedicar temps a explicar al pacient en què consisteix l’ull sec i quines implicacions té per involucrar-lo en la seva salut ocular. “Atès que es tracta d’una síndrome crònica, requereix seguiment i, fora de la consulta, cal mantenir un seguit d’hàbits a casa“, recalquen els oftalmòlegs de l’IMO en síntesi de les recomanacions compartides al curs.

7. Fer servir qüestionaris de diagnòstic

Els símptomes i almenys un signe (dada objectiva) d’alteració de l’homeòstasi o estabilitat de la pel·lícula lacrimal han d’estar presents per arribar a un diagnòstic d’ull sec. Per ajudar a aquest procés, el Qüestionari d’Ull Sec amb cinc punts (DEQ-5) i l’Índex de Patologia de la Superfície Ocular (OSDI) són opcions validades pels experts per estandarditzar protocols i valorar si hi ha simptomatologia.

IMO Institut de Microcirurgia Ocular

Josep María Lladó, 3
08035 Barcelona
Tel: 934 000 700
E-mail: informacion@imo.es
Veure mapa a Google Maps

En cotxe

Coordenades navegador GPS:
41º 24’ 38” N – 02º 07’ 29” E

Sortida 7 de la Ronda de Dalt (costat muntanya). La clínica compta amb un aparcament de més de 200 places.

En bus

Autobús H2: Rotonda de Bellesguard, parada 1540

Autobús 196: Josep Maria Lladó-Bellesguard, parada 3191

Autobusos H2, 123, 196: Ronda de Dalt – Bellesguard, parada 0071

IMO Grup Miranza Madrid

C/ Valle de Pinares Llanos, 3
28035 Madrid
Tel: 910 783 783
Veure mapa en Google Maps

Transport públic

Metre Lacoma (línia 7)
Autobusos:

  • Línies 49 i 64, parada “Senda de l’Infant”
  • Línia N21, parada “Metre Lacoma”

Horaris

Atenció al pacient: de dilluns a divendres, de 8 h a 20 h

IMO Grup Miranza Andorra

Av. de les Nacions Unides, 17
AD700 Escaldes-Engordany, Andorra
Tel: (+376) 688 55 44
Veure mapa a Google Maps

IMO Manresa

C/ Carrasco i Formiguera, 33 (Baixos)
08242 – Manresa
Tel: 938 749 160
Veure el mapa a Google Maps

Transport públic

FGC. Línia R5 i R50 direcció Manresa. Estació: Baixador de Manresa

Horaris

De dilluns a divendres de 8:30 a 13:30 i de 15:00 a 20:00 h

Pide cita

Et truquem

Indica'ns les següents dades perquè puguem cridar-te i ajudar-te en tot el que necessitis.